Haberler

Dünya Çapında Geçen Yıl 2 Milyon Kadına Kanser Teşhisi Konuldu

Dünya çapında 2 milyon kadına, geçen yıl meme ya da rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu.

Dünya çapında 2 milyon kadına, geçen yıl meme ya da rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu.

ABD'de, Washington Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, yoksul ülkelerde yaşayan 50 yaşın altındaki kadınlarda kanser vakalarında hızlı bir artış görüldüğü belirtilerek, zengin ülkelerdeki kadınların erken teşhis ve tedavi imkanlarından yararlanabildiklerine ve sigara karşıtı politikaların yararını gördüklerine dikkat çekti.

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan ve dünya genelindeki kayıtları temel alan araştırmaya göre küresel çapta geçen yıl 2 milyon kadında meme ya da rahim ağzı kanseri teşhis edildi. 2010 yılında ayrıca 625 bin kadın kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

Küresel veriler, meme kanseri vakalarının her yıl yaklaşık yüzde 3 oranında arttığını ayrıca hastalıktan ölümlerin de yüzde 2 oranında yükseldiğini ortaya koyuyor. Bu artışın, kısmen nüfusun yaşlanması ile kısmen de beslenme eksikliği, obezite, genetik faktörler, ekonomik koşullar ve ulusal tarama programlarına erişimle ilgili olduğu kaydedildi.

Araştırmaya göre, bazı ölümlerin erken tarama ve teşhis, rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısı ve sigara kullanımının azaltılmasıyla önlenebilmesi mümkün, ancak örneğin virüsle bağlantılı rahim ağzı kanserini önleyen aşının yaygınlaştırılması için maliyetinin düşürülmesi gerekiyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki genç kadınlarda, hamilelik ve doğum sırasında görülen komplikasyonlar başta gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyordu. Günümüzde ise meme ve rahim ağzı kanserinin, ölüm nedenleri sıralamasında hızla yükseldiği belirtiliyor.

Verilere göre zengin ülkelerde meme kanserinden ölüm oranları son 30 yıl içinde azalma eğilimi içindeyken, örneğin Ruanda'da 1980'de 97'de 1 olan ölüm oranı riski, 2010'da 60'da 1'e yükselmiş durumda.

Uzmanlar, dünya liderlerine, gelişmekte olan ülkelerde kanserin önlenmesi çalışmalarına öncelik verilmesi çağrısında bulundu.

- ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title