Haberler

'Çileleri' Yaşam Biçimleri Oldu

Mustafa Yıldız - Yazın Başlamasıyla Birlikte Erciyes Tekir Yaylasına Çıkan Hayvan Yetiştiricileri, Dağ Koşullarının Zorluğunu Yaşam Biçimi Olarak Benimsiyor

Mustafa Yıldız - Yazın başlamasıyla birlikte Erciyes Tekir Yaylasına çıkan hayvan yetiştiricileri, dağ koşullarının zorluğunu yaşam biçimi olarak benimsiyor.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Anadolu insanı, yazın başlamasıyla yaylalara çıkma geleneğini yıllardır sürdürüyor. Erciyes Dağı'nın bereketli meraları, yaylacıları kendine çekiyor.

Yazın gelmesiyle birlikte Tekir Yaylası'ndaki meraları mesken tutan hayvan yetiştiricileri, buralara kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.

Günün ilk ışıklarıyla hayvanları yaylıma çıkaran yaylacılar, hayvanlardan elde ettikleri sütleri kaynatarak, peynir üretiyor. Bu peynirleri kent merkezindeki köy pazarlarında satan üreticiler, besledikleri hayvanları da satıp, geçimlerini temin edecekleri parayı biriktirmeye çalışıyor.

Yüksek rakımlı yaylalarda hava sıcaklığının düşük seyretmesi, yaylacıların zorlandığı konuların başında geliyor. Çadırlarına soba kuran yaylacılar, özellikle gece etkili olan soğuktan bu sayede korunmuş oluyor.

- AİLE ORTAMINI KORUYORLAR-

Yaylalardaki zor koşullara rağmen ailenin tüm bireyleri bu ortamın içinde yer alıyor. Babalar hayvanların otlatılması, koyunların yünlerinin kırkılması, ticaret gibi görevleri üstlenirken, kadınlar da süt sağma, peynir ve yoğurt yapmanın yanında yemek ve bulaşık işleriyle meşgul oluyor.

Yaylacıların yanlarından ayırmadıkları çocukları da bu koşullarda yaşıyor. Yaşlarına göre bazı işlerde anne ve babalarına yardımcı olan çocuklar, zamanlarının büyük bölümünü kuzu, köpek ve kümes hayvanlarıyla oynayarak geçiriyor.

Develi ilçesine bağlı Sindelhöyük beldesinden yaylaya çıkan Ali Örüklü (53), AA muhabirine, başka alternatifi olmadığı için zor koşullara rağmen bu işi yaptığını belirterek, 'Haziran ayı başında yaylaya çıktık, ağustosta beldemize döneceğiz. Burada koşullar çok zor. Çocuklar da biz de rezillik çekiyoruz. Bu işten elde ettiğimiz kazançla zor geçiniyoruz ama yapacak başka iş yok' dedi.

Yakup Evli (35) ise yaylada sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını ifade ederek, 'Çocuklarımın da ileride aynı sıkıntıları çekmelerini istemiyorum. Onları okutmak istiyorum. Okurlarsa iyi, yoksa çoban olurlar' diye konuştu.

(MUS-İÇR-OSM) - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title