Haberler

Büyükşehir Azize Meryem Kilisesi'ni ayağa kaldırıyor

Güncelleme:

- Büyükşehir Azize Meryem Kilisesi'ni ayağa kaldırıyor

MUĞLA - Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Menteşe ilçesinde restorasyon çalışmalarını başlattıkları Azize Meryem Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.

Muğla merkez ilçesi Menteşe'nin günümüzde bilinen Osmanlı Dönemi'ne ait tek Rum Ortodoks kilisesi olma özelliğine sahip ve 18.yüzyıl sonunda yapıldığı tahmin edilen Azize Meryem Kilisesi Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore ediliyor.

Azize Meryem Kilisesi'nin özgün haline dönüştürülmesi, gelecek kuşaklara aktarılması için kamulaştırma çalışmaları tamamlanarak 2019 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na mülkiyeti tescil yapıldı. Mübadele sonrası kilisenin el değiştirmesi nedeniyle mevcut kilise görüntüsünden uzaklaşan yapının özgün haline dönüştürülmesi içinse yoğun çalışmalar devam ediyor.

Başkan Gürün; "Azize Meryem Kilisesi özgün haliyle Muğlamıza kazandırılacak"

İnşaat alanını gezen ve restorasyon çalışmalarında kilise kalıntılarını inceleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün bu yapının geçmişte birlikte kardeşçe yaşadıkları hemşehrilerinden kendilerine hatıra olduğunu ve bu yapının özgün haliyle Muğla'ya kazandırılacağını söyledi.

Başkan Gürün, açıklamasının devamında "Azize Meryem Kilisesi tahmini 18.yüzyıl sonunda Muğla'mızda yapıldığı tahmin edilen bir değerimiz. Kilise'nin zaman içerisinde çok çeşitli yapı taşları nakledilmiş, alınmış. Şu an kazılardan sonra ortaya çıkan pek tahmin etmediğimiz yapı özeliklerine sahip bir kilise bu da bizi yeniden araştırmaya, incelemeye itiyor. Bizim elimizdeki verilere göre Yatağan ilçemizdeki kilisenin kalıntısı burayla ilgili de önemli ipuçları veriyor. Orayla karşılaştırarak bu yapının durumunu tespit etmeye çalışıyoruz. Rum Ortodoks kilisesi ile temaslarımız var. Maalesef yeterince bilgi aktarımında bulunamasak da onların elinde Anadolu'daki kiliselerle ilgili arşiv olduğunu düşünüyoruz. Buraya da gelip kazıları yerinde inceleyebilir, yardımcı olabilirler. Biz dikkatli ve hassas bir şekilde kazılarımıza devam ediyoruz. Bu kazı hem öğrenme hem keşfetme hem de restorasyonu kapsıyor. Bir süre daha bu çalışmalar devam edecek. Orijinaline yakın bir kiliseyi ziyarete açık hale getirerek bir değerimizi daha şehrimize kazandırmak istiyoruz. Muğla olarak en büyük temennimiz 1923'de göç ile ayrıldığımız hemşehrilerimizin 2-3 nesil kuşaklarının atalarının yaşadıkları topraklara gelmeleri, buradaki korunmuş ev stoğunu görmeleri hem de bu kiliseye sahip çıkmaları. Kardeşlik, hemşehrilik ilişkilerini bu kültürel değerlerle yaşatmak ve geleceğe taşımak istiyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Gürün Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title