Haberler

Bartın'da Domates Güvesine Karşı Biyolojik Mücadele

Bartın’ın seralarıyla ünlü Derbent Köyünde domates üretimi yapılan seralarda güvelere karşı faydalı böcek salımı yapıldı.

Bartın'ın seralarıyla ünlü Derbent Köyünde domates üretimi yapılan seralarda güvelere karşı faydalı böcek salımı yapıldı.

Bartın'da 'Domates Güvesi ile Mücadelede Biyolojik Mücadele Çalışmalarının Sürdürülebilirliği Yayım Projesi' kapsamında Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Dr. Münevver Kodan koordinatörlüğünde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri ve üreticiler ile birlikte Bartın Derbent köyünde domates üretimi yapılan seralarda domates güvesi (Tuta absoluta) ile biyolojik mücadelede faydalı böcek salımı gerçekleştirildi.

"DAHA SAĞLIKLI ÜRÜN AMAÇLIYORUZ"

Proje ile ilgili açıklama yapan Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, "Tarımsal faaliyeti yapan üreticiler ürünlerindeki zararlılara karşı çoğunlukla kimyasal mücadele uygulamaktalar. Zararlılarla mücadele yöntemlerinden biri olan Biyolojik Mücadelenin uygulanabilir olduğunun çiftçilere anlatılması gerekmektedir. Bu çalışma ile Biyolojik Mücadele çalışmalarının benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Bu uygulamaları seralarında uygulayacak olan üreticiler ve ailelerinin, temiz ve sağlıklı ürün tüketmek isteyen tüketicilerin proje sonuçlarından doğrudan ve dolaylı faydalanması beklenmektedir" dedi.

"DAHA FAYDALI BİR UYGULAMA"

Biyolojik mücadeleyi önemsediklerini kaydeden Bayram, "Tarımsal ürünlerde hastalık ve zararlılar ile mücadelede birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler içinde bulunan Biyolojik Mücadele çevre ve insana zararsız olması, kalıntı bırakmaması nedeni ile organik tarım ve entegre mücadele çalışmalarında rahatlıkla uygulanabilmektedir. Çoğu üretici faydalı böcekleri tanımamakta, bu faydalıların nasıl bir etki oluşturacağını bilmemektedir. Bazı üreticiler ise geleneksel bir alışkanlık olarak hemen kimyasal mücadeleyi düşünmektedir. Proje ile üreticilerin bu alışkanlıklarını silmek, daha temiz, kalıntısız kimyasallardan uzak ürün yetiştirme bilinci oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu amaçla Derbent köyümüzdeki iki serada faydalı böcek salımı yaptık. Domates zararlısı olan Domates Güvesinin önlenmesi bu şekilde kimyasal ilaçla değil faydalı böceklerle sağlanacaktır. Bu uygulama ile diğer çiftçilerimize örnek teşkil ederek ve gittikçe diğer çiftçilerimiz arasında yaygınlık kazanacaktır. Bu uygulamanın hedefi kimyasalların kullanımı azaltılarak doğada mevcut olan biyolojik dengeyi korumak, bitki, çevre ve insan sağlığı açısından daha sağlıklı ürünler elde etmeye çalışmaktır. Bu uygulamaya katkı sağlayan Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü çalışanlarına ve emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdulsetter Bayram Derbent Bartın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title