Haberler

Yerel Tohuma 'Eroin' Muamelesi Yapılıyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Türkiye'de yerel tohumların 'eroin' muamelesi gördüğünü belirterek, "İthal şirket tohumlarının yetiştirilmesinde kullanılan ilaçların artıkları ise bizi zehirliyor. Anne sütünden bile ilaç artığı çıkıyor" dedi.

Yerel tohumların geleceğe aktarılmasını sağlamak amacıyla İzmir'in Bornova Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi'nin birlikte hayata geçireceği 'Tohum Takas Şenliği' öncesinde iki ilçenin köy muhtarları kahvaltıda bir araya geldi. İkisi de CHP'li olan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı'nın da katıldığı Şahin Tepesi Restoran'daki toplantıda, yerel tohumların geleceği de tartışıldı. Tohum Takas Şenliği'nin Bornova'da nisan ayı ortasında yapılacağı belirtildi.

'Yerel tohumların sağlık, çevre ve çiftçi refahına etkisi' konulu sunum yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tayfun Özkaya, yerel tohumların tehlikede olduğunu söyledi. Özkaya, "Köylünün tohumu hastalıklı diye yerel tohumları yasayla yasakladılar. Yerel tohum 'eroin' muamelesi görüyor. İthal şirket tohumlarının yetiştirilmesinde kullanılan ilaçların artıkları bizi zehirliyor" diye konuştu.

İthal tohumların veriminin yüksek olmasına karşın ilaç ve gübre ihtiyaçlarının da yüksek olduğunu belirten Prof.Dr. Özkaya, şöyle dedi;

"Şirket tohumlarından üretilen sebze ve meyvelerin besin değerleri de düşük. Tatları yok. Tatla besin değeri arasında da çok büyük bir ilişki var. Kullanılan bu ilaçlar nedeniyle yediğimiz patlıcanlardan, domateslerden vücudumuzda zehir birikiyor. Artık bu nedenle anne sütünden bile ilaç artığı çıkıyor. Anne farkında bile olmadan bebeğini zehirliyor."

Şirket tohumlarında antioksidan maddelerin hiç olmadığını söyleyen Prof.Dr. Özkaya, "Yapılan bir araştırma, göre son 50 yılda ıspanaktaki C vitamininin yüzde 52, soğandaki C vitaminin ise yüzde 28 azaldığını gösteriyor. Ispanaktaki demir oranı ise yüzde 10 oranında azalırken, soğandaki azalma yüzde 56'yı buldu" dedi.

Yerel tohumların köylü tarafından üretilmesi nedeniyle denetimsiz olduğunun öne sürüldüğünü belirten Prof.Dr. Özkaya, "Yerel tohumculuğu baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu nedenle yerel tohumların satışını yasaklayan bir yasa çıkardılar. Bu yüzden biz "Tohum Takas Şenliği' düzenliyoruz. Şenlikte tohum verip tohum alacağız" diye konuştu.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da Bornova'da sadece 12 köy olmasına rağmen tarımsal üretim yapıldığını ifade ederek, "Bornova'nın bamya, misket üzümü gibi kendine özel ürünleri var" dedi.

DHA(AÖ/İD) - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

ege üniversitesi tayfun özkaya bornova türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title