Haberler

    Yenilenebilire 10 Yıl, Kömüre 15 Yıl Alım Garantisi

    Çayırhan Santrali Özelleştirme ihalesine en düşük teklifi Kolin-Kalyon-Çeliker grup verdi. Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) Çayırhan'da bulunan enerji üretim ve kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesi teknik olarak tamamlandı. İhalede, ilk kez açık eksiltme yöntemi uygulandı. En düşük teklifin geçerli olacağı birim fiyat üzerinden işletme hakkı devir sözleşmesi imzalanacak ve alıcıya devir gerçekleştirilecek.

    İhaleye, Fina Enerji Holding AŞ, IC İçtaş Enerji Yatırım Holding AŞ, Kolin-Kalyon Enerji – Çelikler Ortak Girişim Grubu ve Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ katıldı.

    Elemesiz ilk turda, megavatsaat başına en düşük teklif 64 dolar oldu. İkinci elemesiz turun ardından, en düşük teklif açıklanmadan açık eksiltmeye geçildi. Başlangıç fiyatı 63,9 dolar ve eksiltme aralığı 50 dolar/cent olarak belirlenen açık eksiltmenin ilk turunda Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ ihaleden çekildi. Açık eksiltmenin ikinci turunda ise Fina Enerji Holding AŞ'nin megavatsaat başına 61,40 dolar teklif vermesinin ardından, IC İçtaş Enerji Yatırım Holding AŞ de ihaleden çekildi. Açık eksiltmenin üçüncü turunda en düşük teklifi megavatsaat başına 60,4 dolar ile Kolin-Kalyon Enerji – Çelikler Ortak Girişim Grubu verdi.

    En Yüksek Alım Garantisi

    Türkiye Elektrik İletim AŞ, Çayırhan termik santrali benzeri yerli kömür kullanarak üretim yapan tesislere mevcut durumda 185 TL/MWh üzerinden alım garantisi veriyor. Çayırhan'da bu rakam güncel 3.80 ABD dolar kuru üzerinden 230 TL/MWh seviyesine denk geliyor.

    15 Yıl Alım Garantisi

    Kolin-Kalyon Enerji – Çelikler Ortak Girişim Grubu'nun tesisten ürettikleri elektriğe anlaşmadaki ABD doları birim fiyat üzerinden 15 yıllık alım garantisi verilecek. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına 10 yıl alım garantisi verildiği düşünüldüğünde, kömüre 15 yıl garanti verilmesi dikkat çekti. Grup, 15 yıl boyunca hiçbir piyasa riskine maruz kalmayacak, elektrik piyasasında arz fazlası olması durumunda dahi tesisten üretilen elektrik öncelikli olarak ABD Doları üzerinden tüketicilere satılacak. Oluşan ek yük, elektrik satış tarifesi üzerinden nihai tüketiciden tahsil edilecek.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Çayırhan İçtaş Sektörel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title