Haberler

Yeni Tartışma: Çankaya'ya Arınç mı Vekalet Edecek

Meclis'in Erken Seçim Kararı Alması Halinde, Görev Süresi 16 Mayıs'ta Dolacak Olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Yerine TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Vekalet Etmesi Gündeme Geldi.

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunun yürürlülüğünü durdurması, beraberinde başka bir tartışmayı da gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı seçim turları tamamlanmadan Meclis'in erken seçim kararı alması halinde, görev süresi 16 Mayıs'ta dolacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın vekalet etmesi gündeme geldi. Bazı hukukçular Arınç'ın Sezer'in yerine vekalet edeceği görüşünü öne sürerken, bazı hukukçular da yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar her durumda Sezer'in görev devam edeceğini dile getirdi.

Anayasa'nın Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 102'nci Maddesi'ne göre, turlar sonucunda Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde Meclis feshedilecek ve yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar mevcut cumhurbaşkanı görevine devam edecek. Ancak, bu süreç tamamlanmadan ve Meclis'in, feshi gerçekleşmeden alacağı erken seçim kararında mevcut Cumhurbaşkanı'nın görev süresini düzenleyen herhangi bir madde bulunmuyor. Bu durum Ankara'da yeni bir tartışma yarattı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Günday, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlanmadan erken seçim kararı alınması halinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 16 Mayıs'ta görevini bırakması gerektiğini söyledi. Yeni duruma göre Meclis'in yeni bir takvimle seçim turlarına devam etmesi halinde ve bu turların da 16 Mayıs tarihini geçmesi durumunda da Sezer'in bu tarihte görevini bırakması gerektiğini belirten Prof. Dr. Günday, bu durumda Anayasa'ya göre Sezer'in yerine TBMM Başkanı Arınç'ın vekalet edeceğini söyledi.

Prof. Dr. Günday, seçimlerin tamamlanıp Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla birlikte yeni Cumhurbaşkanlığı seçim takviminin işleyeceğini belirtti.

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk da benzer bir görüşü savundu. Sami Selçuk, bu konuda Anayasa'da bir düzenleme yapılmadığını belirtti ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin 16 Mayıs'da biteceğini söyledi. Sezer'in o günden itibaren görevinden ayrılması gerektiğini söyleyen Selçuk, yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Cumhurbaşkanlığı'na Meclis Başkanı Arınç'ın vekalet edeceğini kaydetti. Selçuk, "Bu kesin bir hüküm değil yorumdur. Ancak konunun iyi araştırılması gerekir. Sadece maddeleri okuyarak söylüyorum, Anayasa'da böyle bir boşluk yer almaktadır" dedi.

Anayasa Hukukçusu ve eski milletvekili Mustafa Kamalak da, Cumhurbaşkanı'nın 7 yıl için seçildiğini hatırlattı. Kamalak, ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı'na vekalet maddesi Anayasa'nın 106'ncı Maddesi'dir. Burada Cumhurbaşkanı'na nasıl vekalet edileceği açıktır. Buna göre, 16 Mayıs'ta Sezer'in görev süresi dolar, makam boşalır, yenisi seçilemediği için TBMM Başkanı vekalet eder" diye konuştu.

KARŞI GÖRÜS PROF. DR. SANCAR'DAN

Her iki hukukçunun görüsünün tam tersi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Sezer'in her durumda görev süresi yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar sürdüreceğini savundu. Prof. Dr. Sencer, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, Sezer'in görevini toplam 4 tur oylama sonucunda Cumhurbaşkanı seçilemezse Meclis'in feshedileceğini yineledi. Prof. Dr. Sancar, Meclis'in bu biçimde feshedilmesi durumunda yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar eski Cumhurbaşkanı'nın görevine devam edeceği görüşünü savundu. Sancar, bu durum dışında Meclis'in erken seçim kararı alması ve yenilenmesi halinde ise Meclis Başkanı'nın görevdeki Cumhurbaşkanı'nın görev süresi dolduğu andan itibaren vekaleten bu görevi yürüteceğini kaydetti.

ARINÇ VEKALET EDERSEÂ…

Sezer'in görev süresinin biteceği tarih olan 16 Mayıs'ta Köşk'ten ayrılması durumunda TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı'na vekalet edecek. Mayıs'tan başlayarak en az dört ay süreyle Cumhurbaşkanlığı'na vekalet etmesi beklenen Meclis Başkanı Arınç'ın önünde gelecek olan en önemli görev ise Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura kararları olacak. Bunun dışında vekalet görevini alması durumunda Arınç'ın halen vekaletlerle yönetilen kamu kademelerindeki bürokratlara ilişkin vereceği karar da aynı bir önem taşıyor.

ANAYASA NE DİYOR

Hukukçular Arınç'ın vekaletine ilişkin görüşlerini dayandırdıkları maddelerden biri olan 106'ncı Madde şöyle:

"Cumhurbaşkanı'nın hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması halinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar TBMM Başkanı Cumhurbaşkanlığı'na vekillik eder ve Cumhurbaşkanı'na ait yetkileri kullanır."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title