Haberler

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde ve Andreas Ottensamer şefliğinde Daniel Lozakovich konseri

Zeynep Özcan

Zeynep Özcan

Yazar ve Editör
23.12.2023 09:34

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) ve Beze Dijital Pazarlama & İletişim Ajansı'nın Başkanı, Kurucusu Bengü Bilik'in davetlisi olarak Atatürk Kültür Merkezi'ndeydim. Müdavimi olduğum konserlere davet edilmekten sevinç duyuyorum.

Andreas Ottensamer'ın şefliğinde, solist Daniel Lozakovich'i AKM'nin büyüleyici opera salonunda dinleme şansına erişmek büyük bir mutluluk. Baş Kemancı Jülide Yalçın'ın nezdinde İstanbul Senfoni Orkestrası'nın şahane sanatçılarının performanslarına şahit olmak üzere koltuklarımızda yerimizi aldığımızda; Jean Sibelius ve Ludwig van Beethoven'ın büyüleyici eserlerinin Ottensamer ve Lozakovich'in sihirli dokunuşlarıyla yankılanacak tınıların kulaklarımdan başlayarak kalbime ve ruhuma yayılacağını biliyordum.

Finlandiya'dan esen rüzgâr, Jean Sibelius'un keman konçertosunun notalarını başarılı ve genç sanatçı Lozakovich'in kemanına taşırken, ruhumuza zarifçe dokundu.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde ve Andreas Ottensamer şefliğinde Daniel Lozakovich konseri
Solist Daniel Lozakovich, solda Başkemancı Jülide Yalçın, sağda Şef Andreas Ottensamer

1770'te Almanya'nın Bonn şehrinde doğan, 1827'de Avusturya'nın biricik Viyana'sında vefat eden Beethoven, konser gecesi ölümsüz besteleriyle İstanbul'un güzide salonunda, İDSO sanatçılarının maharetli parmaklarından yükselen seslerde âdeta yeniden can buldu.

İz bırakmak denen şey tam da bu olmalıydı... Beethoven'ın masasına oturup öğleden sonra ikiye-üçe dek çalışmasını düşündüm. Besteleme sürecine ara vererek yürüyüşün insan zihnini serbest bırakan yönüne kapılıp yaratıcılığını beslercesine adım attığını; yanında taşıdığı, çağrışımlarını not ettiği defterini... Kulaklarımda yankılanan eserler kim bilir hangi çağrışımın yansımasıydı?

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde ve Andreas Ottensamer şefliğinde Daniel Lozakovich konseri
Şef Andreas Ottensamer, Başkemancı Jülide Yalçın, Solist Daniel Lozakovich

İsveç'in eşsiz değerlerinden Lozakovich'in solistliğindeki muazzam konsere tanık olmak çok etkileyiciydi. Sanatçı 2001 doğumlu, yedi yaşında keman çalmaya başlamış ve ilk konserini dokuz yaşında vermiş. Orkestra şefi, klarnet sanatçısı ve sanat yönetmeni kariyeriyle ön plana çıkan Andreas Ottensamer ise dünyanın en sevilen ve bilinen salonlarında sergilediği performanslarla tanınıyor. 2011 yılından beri Berlin Filarmoni Orkestrası'nın başklarnet sanatçısı olduğunu da hatırlatmak gerek.

Atatürk Kültür Merkezi Opera Salonu'nda Solist Daniel Lozakovich, Şef Andreas Ottensamer, Başkemancı Jülide Yalçın ve İDSO sanatçılarının birlikteliği hayranlık uyandırıcıydı. Beze Group Başkanı Bengü Bilik'e ve İDSO yönetimine nazik davetleri için içtenlikle teşekkür ederim. Muhteşem müzik ziyafetinin ardından salondan ayrılırken aklımda Beethoven'ın François de Brunswick'e yazdığı mektuptaki "Benim imparatorluğum göktedir" sözünü anımsadım. Göğe yayılan tınılarıyla varlığını halen sürdürdüğü, ruhumuzu rüzgârda savrulan notalarıyla sarmaladığı inkâr edilemez bir gerçek.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Atatürk Kültür Merkezi'nde şef ve solistleri ağırlamaya, büyüleyici konserleri aracılığıyla dinleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

Zeynep Özcan

Gelecek Etkinlikler:

29 Aralık 2023 - İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası "Yeni Yıl Konseri"

Yer: AKM Türk Telekom Opera Salonu Saat: 20:00 Şef: Howard Grıffıths Solist: Lucıenne Renaudın Vary (Trompet)

5 Ocak 2024 - İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası "Bruckner'in 200. Doğum Yılı Konseri"

Yer: AKM Türk Telekom Opera Salonu Saat: 20:00 Şef: Alfonso Scarano Solist: Kerson Leong, Keman

12 Ocak 2024- İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Konseri

Yer: AKM Türk Telekom Opera Salonu Saat: 20:00 Şef: Carlo Rizzari Solist: Tuncay Yılmaz, Keman Solist: Burçin Büke, Piyano

title