Haberler

Öfke ve başetme yöntemleri

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
21.05.2021 11:38

Öfke, en basit şekilde sinirlilik ve kızgınlık durumundan başlayıp daha yoğun bir şekilde gösterilen sağlıklı ve doğal bir duygudur. Normal olarak öfke sağlıklıdır ancak öfkenin kontrolden çıktığı zaman ve bunun yanı sıra yıkıcı olduğu vakitlerde bireyin hem kendinin hem de etrafındaki kişileri olumsuz etkileyip yaşam kalitesini düşürebilir.

Sinirlilik ve öfke gibi duygularla baş etmek kolay değildir. Bu duyguları kontrol edemediğiniz zaman bütün yaşantınızı olumsuz etkileyebilir.

Diğer yaşadığımız duygular gibi öfkelendiğimiz zamanda fizyolojik ve biyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Öfkelendiğiniz zaman kalp atışınızda ve tansiyonunuzda artış olmaktadır. Böylelikle nefes alış verişlerinde değişmektedir. Bu sebepten dolayı hem vücudunuz hem de zihniniz savaş ya da kaç tepkisi için hazırlanışa geçer. Peki öfkeye ne sebep olur? Genel olarak; tanıdığınız ya da tanımadığınız bir insan, yolculuk esnasında trafik, maddi olarak zorluklar, haksızlığa uğranmak ya da bunlar gibi bir sürü olumsuz davranış olarak söyleyebiliriz. Bu yaşanılan durumlar çok sık, uzun zaman süren, hayatınızı olumsuz etkilediğinde ve bunların sonucunda saldırganlıkla sonuçlanır ise sorun teşkil etmeye başlıyor demektir. Öfkelendiğiniz zaman ister istemez olayları abartır ve çarptırılmış şekilde düşünür ve daha öfkelenmeye başlarsınız. Öfkelendiğiniz zaman duygunuzu bağırarak ya da bastırma gibi farklı yollarla anlatmaya çalışırsınız. Ancak öfke doğru yollarla ifade edilmediği zaman bireylerin arasını bozabilir ve bunun yanında fiziksel ve zihinsel problemleri de doğurabilir. Bunlara örnek verecek olursak; şiddetli ve uzun süreli baş ağrıları, mide problemleri, solunum da düzensizlik, cilt problemleri, duygusal rahatsızlık ve intihar gibi düşünceleri tetikleyebilir.

ÖFKEYİ KONTROL ETME YÖNTEMLERİ

Bir şeye öfkelendiğiniz zaman gevşeme, rahatlama ve farkındalık üzerine çalışabilirsiniz. Diyaframdan derin bir şekilde nefes almalısınız. Ancak nefesi doğru alıp verdiğinizden emin olmalısınız. Nefes çalışmasının yanında 'rahatla', 'aldırma' gibi sakinleştirici sözcükler bulup bunları tekrarlamanız doğrultusunda öfkenin dindiğini göreceksiniz. Bunların yanında hayal gücünüzü de kullanmalısınız. Mesela sizi rahatlatan bir yeri düşünebilirsiniz. Ek olarak da rahatlatıcı egzersizler yaparak günlük hayatınıza yer etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak sadece bu teknikler yetmeyebilir. Son olarak da ilk başta da dediğimiz gibi kızgın olduğunuz zaman düşünceleriniz gerçeği yansıtmayabilir, abartı şekilde düşünebilirsiniz. Bunun farkında olarak düşüncelerinizi rahatlatabilirsiniz.

title