Haberler

Madenci Babanın Oğlu, İş Kazalarında Ocak Tahliye Projesi Geliştirdi

Güncelleme:

Babası maden işçisi olan 14 yaşındaki Batuhan, kömür ocaklarında meydana gelen kazalarda işçilerin ocaktan tahliyesini sağlamak için 'Acil kaçış tüpleri' projesini geliştirdi.

Zonguldak'ta, babası maden işçisi olan 14 yaşındaki Batuhan Kara, kömür ocaklarında meydana gelen göçük, yangın, grizu patlaması gibi olaylarda işçilerin ocaktan tahliyesini sağlamak için 'Acil kaçış tüpleri' projesini geliştirdi.

4 AYDA TAMAMLADILAR

Babası özel bir şirkete ait kömür ocağında çalışan Köksal Toptan Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Batuhan Kara, sınıf arkadaşı Berkant Burak ile birlikte Fen ve Teknoloji Öğretmeni İsmail Akar'ın danışmanlığında geliştirdiği projeyi 4 ayda tamamladı.

ACİL DURUMDA, ÇIKIŞ TÜPLERİNE BİNİYORLAR

Mukavva ve karton kullanarak yaptıkları maket maden ocağı üzerinde uygulanan projede, işçiler herhangi bir tehlike anında ışık ve ses sistemiyle uyarılıyor. Ardından her kotta bulunan acil kaçış tüplerine biniyorlar.

"PASCAL PRENSİBİ"

Tüplerin yukarı çıkma işlemi ise herhangi bir elektrik sistemiyle değil 'su cenderesi sistemi' ve 'pascal prensibi' ile yapılıyor. Pascal prensibi ile tüpün içindeki işçi, pistonu kullanarak kendini yukarı çıkartabiliyor.

Proje, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği, 'Bu benim eserim' yarışmasında yaklaşık 6 bin proje arasında ilk 60 arasında yer aldı. Proje, TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda da sergilendi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Proje danışman öğretmeni İsmail Akar, pascal prensibinin sıvılar üzerinde uygulanan basıncı her yöne aynen ilettiğini ifade etti. Su cenderesi ile çok küçük kuvvetlerle, çok büyük ağırlıklar kaldırılabildiğini ve bu yöntemi projede uyguladıklarını ifade eden Akar, şöyle konuştu:

"İşçilerin çalıştığı her kotta acil kaçış tüpleri olan asansörler olacak. Pascal prensibinden faydalanarak su cenderesi sistemi, itfaiye merdivenleri, dişçi koltukları, damperli kamyonlarda kullanılıyor. Biz de acil kaçış tüplerinin yukarıya su cendereleriyle çıkmasını sağladık.

"PİSTONU KULLANAN İŞÇİ RAHATLIKLA YUKARI ÇIKABİLİR"

Piston yüzeylerinin oranları çok önemli. Mesela asansörün tabanındaki pistonun yüzey alanı 4 metrekare olabilir. Asansörün içindeki piston yüzeyi de 4 santimetrekare olabilir. Bu durumda 10 bin kat daha ağır bir yükü kaldırabilir. Yani asansör içindeki insan 1 kiloluk kuvvet uygulayarak bir tondan fazla yük kaldırabilir. Tüpün içine konulan pistonu çalıştıran işçi kendini rahatlıkla yukarı çekebilir."

"ACABA BABAMA BİR ŞEY OLDU MU DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Batuhan Kara ise maden ocaklarında meydana gelen faciaların kendisini çok etkilediğini söyledi. İnternet ortamında maden kazalarına karşı alınan önlemleri incelediğini ifade eden Kara, "Zonguldak kömür kenti. Her dakika göçük ve kazalar olabiliyor. Her gün ambulanslar geçiyor. Benim babam işteyken ambulanslar geçince, 'Acaba babama bir şey oldu mu?' diye düşünüyorum.

'BİZ ARTIK MADEN KAZALARI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ'

Her seferinde yüreğimiz ağzıma geliyor. Biz artık maden kazaları, faciaları yaşamak istemiyoruz. Bu projenin ileride değil hemen hayata geçmesini istiyoruz. Projeyi geliştirmek için yetkililerle çalışmak istiyoruz" diye konuştu.

Berkant Burak da projelerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği, 'Bu benim eserim' yarışmasında yaklaşık 6 bin proje arasında ilk 60 arasında yer aldığını söyledi. Proje ayrıca okulda düzenlenen TUBİTAK Bilim Fuarında da sergilendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

İsmail Akar Zonguldak Yerel Teknoloji Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title