Haberler

Düzgün Baba Dağı'nda Ayılar ve Diğer Yaban Hayvanları Besleniyor

Güncelleme:

Tunceli'de Alevi inancında kutsal kabul edilen Düzgün Baba Dağı'nda kesilen kurbanların sakatatları, yaban hayvanları için doğaya bırakılıyor. Ayı, tilki ve kurt gibi hayvanlar burada karınlarını doyuruyor. Ziyaretçiler ise bu anları ilgiyle izliyor.

TUNCELİ'de Alevi inancında kutsal kabul edilen Düzgün Baba Dağı'nda; ziyaret sırasında kesilen kurbanların sakatatları, yaban hayvanları için doğaya bırakılıyor. Güneşin batışına yakın bölgeye gelen başta ayı olmak üzere tilki ve kurt gibi hayvanlar, burada karınlarını doyuruyor. Ziyaretçilerin ilgi ile izlediği o anlar, DHA kameralarına da yansıdı.

Nazımiye ilçesinde Alevi inancında önemli bir yere sahip olan ve kutsal sayılan Düzgün Baba Dağı, her yıl binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor. Günübirlik turlarla bölgeye gelenler, ilk olarak Düzgün Baba Dağı'nın iki noktasında yer alan cemevlerini ziyaret ediyor. Ziyaretçiler, 2 saat süren yürüyüşün sonunda 2 bin 100 rakımlı dağın zirvesine ulaşıyor. Zirvedeki mağaraları ve kutsal sayılan alanları gezenler, kentin inanç ve kültürel değerleri hakkında bilgi sahibi oluyor. Daha sonra cemevinde kurbanlar kesilerek, adaklar adanıyor.

AYILAR BESLENİYOR, ZİYARETÇİLER İZLİYOR

Ziyaretgahta kesilen kurbanların sakatatları da boru aracılığıyla 500 metre yüksekten yaban hayvanları için doğaya bırakılıyor. Uzun süredir devam eden bu geleneğe alışan ayı, kurt, tilki gibi yaban hayvanları da güneş batmaya yakın bölgeye gelerek karınlarını doyuruyor. Ziyarete gelenler, burada yaban hayvanlarının beslenmesini de izliyor. Bir araya gelip, beslenen ayıların görüntüleri DHA kameralarına yansıdı.

'BİZİM İÇİN CÜMLE VARLIK, KUTSALDIR'

Cemevi dedesi Kazım Açıktepe, Rakım olarak 1500 civarı ancak türbenin olduğu yer 2 binin üzerinde. Burada yol hizmetini yürütüyorum. Aleviler, burayı dilek ve muratları için her yıl ziyaret eder ve kurbanlar keserler. Ayakkabılarını çıkararak, yalın ayak mekana kadar yürürler. Kurbanlar mezbahanede kesiliyor. Kurbanların sakatatları, bir boruyla kesimhaneden 500 metre aşağıya bırakılıyor. Güneş batmaya yakın ve akşam saatlerinde 30'a yakın ayı, kurt, tilki oraya geliyor. Çoğunlukla ayılar geliyor ve onları yiyerek karnını doyuruyor. Son zamanlarda kurban sayısı, ziyaretçilerden dolayı azaldığı için cemevinin etrafındaki çöp konteynerlerine gelip, onlarla uğraşıyorlar. Aleviliğe hak, insan ve doğa olarak bakılır. O yüzden bizim için cümle varlık, kutsaldır. Doğadaki tüm canlılara saygı duyar, kutsal olarak bakarız ve koruruz. Doğadaki cümle varlığı, Hakk'ın bizlere bir parçasıdır diye görürüz. Büyüklerimiz, dedelerimiz, 'İlkin cemi cümleyi sonra da yabandaki kurdu, yılanı ve börtü böceği aç bırakma. Onların yüzü, suyu hürmetine cümle aleme sağlık, huzur ve mutluluk ver. Ondan sonra da bizim hanemize meyman ol, bizlere sağlık, huzur ve mutluluk ver' diyerek dua ederlerdi dedi.

'ONLARI SAATLERCE İZLİYORUZ'

İlçe sakinlerinden Kenan Arslan da Her akşam onlarca ayı buraya geliyor. Onları saatlerce izliyoruz. Dışardan gelen ziyaretçiler de merak edip, akşam saatlerine kadar kalıyor ve onları izliyor. İnsanlar, televizyonlarda belgesel izlerken; biz burada canlısını izliyoruz. Ayısı, kurdu, kuşu, tilkisi her şeyi burada mevcut diye konuştu. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Tunceli Baba Turizm Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title