Haberler

Arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen Tel Işkını, dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor

Güncelleme:

Adıyaman Üniversitesi akademisyenleri, kırsal alanda yaptıkları çalışma sonucunda yeni bir bitki türü buldu. 'Işkın' isimli bir bitkinin farklı bir türü olan bitkiye, ekibin lideri Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel'in adına hitaben 'Tel Işkını' adı verildi. Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel Işkını, tıbbi açıdan da büyük öneme sahip.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki türü bulundu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafik işaret olarak tescillenmeye uygun, dünya için yeni bir bitki türü olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Türkçe ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi.

"BİLİM DÜNYASI İÇİN YENİ BİR TÜR"

Prof. Dr. Zafer Tel, floristik çalışmalar yaptıkları sırada buldukları bitkinin dünyada sadece Adıyaman'da yetiştiğini belirlediklerini söyledi. Buldukları bitkinin bilim dünyası adına yer bir tür olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Tel, " Adıyaman'da yaptığımız floristik çalışmalar esnasında tespit ettiğimiz bitkinin bilim dünyası için yeni bir tür olduğunu gördük. Bu türü önemli kılan özellik, dünyada sadece Adıyaman'da yetişen lokal endemik bir tür olması ve bunun yanında tıbbi ve ekonomik değerinin bulunmasıdır" dedi.

Arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen Tel Işkını, dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor

"BÖLGE HALKI TARAFINDAN YENİYOR"

Adıyaman dağlarında yetişen bitkinin yöre halkı tarafından toplanıp yenen bir ışkın türü olduğunu dile getiren Zafer Tel, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bugüne kadar sadece 'Rheum ribes' olarak bilinen bir ışkın türünün varlığı biliniyordu ve bu tür ülkemize özgü yani endemik değildi. Türkiye'de yetişen ikinci ışkın türü bizim bulduğumuz 'Tel Işkını' olup aynı zamanda Adıyaman'a özgü endemik bir türdür. Tel Işkını'nın hem ülkemiz hem de dünya için yeni tür olduğunu kanıtlayan makale, bilimsel süreci tamamlanarak sistematik botanik sahasında hatırı sayılır dergilerde yayınlandı. Meslektaşlarım da beni onore etmek adına bitkiye benim ismimi verdi. Yeni bulduğumuz endemik bitki türünün bilim dünyasına, Adıyaman ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum".

Arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen Tel Işkını, dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor

"EKONOMİK OLARAK ÖNEMLİ BİR BİTKİ"

Tel Işkını bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Tel, şunları söyledi:

"Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir. Bu bitki türünün üretimi ve işlenmesi hususunda çalışmalar başlamıştır. Üniversitemiz tarafından kurulan Teknoloji Transfer Ofisi, Eczacılık Fakültesi ve Tarım Bilimleri Fakültesi akademisyenlerinin katkılarıyla bu bitkiye ilişkin ilgili çalışmalarımız devam edecektir. Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı olarak yaptığımız çalışmaları her zaman destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Turgut'a da ayrıca teşekkür ediyoruz"

Arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen Tel Işkını, dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor

Arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen Tel Işkını, dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Adıyaman Üniversitesi Adıyaman Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500

Yorumlar (15)

Hakkari:

Hakkari de bundan o kadar var ki kamyonlarca, hoca yanlış araştırmış. Bunlar doğuda bir çok ilde çıkar en çok Hakkari bölgesinde bulunur. Birde buraya gelip biraz bitkileri incelesin.

16
2
yanıtYanıtla
kadir mert:

yaw kardeşim erzurum kars muş doğunun tamamında var

15
3
yanıtYanıtla
Ben ben????????????????:

Kirsehir de var haha

yanıt0
yanıt0
Muş:

Muş ta da yetişiyor ilk bahar gidilir toplanmaya

9
3
yanıtYanıtla
adil ol:

doğuda bütün ilerde mevcut

4
0
yanıtYanıtla
van ve hakkari de dolu var:

sadece adıyaman da yok, atmayın dostum

3
0
yanıtYanıtla
MARGOS:

Bu tür endemik bitkilerin üzerinde çalışmalar yapılmalı bence. Herşey para değil doğaya da önem verilmeli

1
1
yanıtYanıtla
mansur:

erzıncanın catalarmut (esesi) koyunde ve daha bır cok koyunde bu ıskın tonlarca var ve he yıl mevsımınde tabla arabalarına satılıyor yapragıda kendısıde bunun tıpkısının aynısı .

1
0
yanıtYanıtla
özcanlar düşmanı:

yıllarca yiyioruz bu bitkiyi dedemin adı verilsin emin ağa siirt pervari

1
0
yanıtYanıtla
HATAY:

HATAYIN HERYERİNDE VAR HATTA BİZİM BAHÇEDE BİLE SABAHLARI BIZ BUNUN SALATASII YAPIYORUZ HEMDE ÇÖKELEKLİ

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title