Haberler

Yangından Zarar Gören Mora Yarımadası'na İzmir'den Yardım Eli

Türkiye ve Yunanistan'daki Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri Arasındaki Diyaloğun Geliştirilmesi, İki Ülke Arasındaki Sivil Dayanışmanın Güçlendirilmesine Yönelik Mikis Theodorakia Vakfı'nın Önerisiyle Gündeme Gelen "Türkiye-yunanistan Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri Buluşması" İsimli Toplantının İlki, Karşıyaka Belediyesi'nde Gerçekleştirildi.

Türkiye ve Yunanistan'daki yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri arasındaki diyaloğun geliştirilmesi, iki ülke arasındaki sivil dayanışmanın güçlendirilmesine yönelik Mikis Theodorakia Vakfı'nın önerisiyle gündeme gelen "Türkiye-Yunanistan Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri Buluşması" isimli toplantının ilki, Karşıyaka Belediyesi'nde gerçekleştirildi.

İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Midilli Valisi Pavlos Vogiaciz, Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, Theodorakia Projesi Türkiye Koordinatörü Süleyman Gençel, Yunan ve Türk belediye başkanları, parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Yunan basın mensuplarının katıldığı toplantıda, geçtiğimiz yaz Mora Yarımadası'nda çıkan yangındaki zararların telafi edilebilmesi için yardım kampanyası başlatıldı.

Kampanya için kurulan komitenin yapılacak yardımları belirlemesi kararlaştırılan toplantıda ayrıca, iki ülke arasındaki dayanışmanın geliştirilmesi ve "iki ülkeyi bir araya getiren unsurlar sadece yangınlar ve depremler" olmamalı fikri benimsendi.

İki ülke arasında barış rüzgarı estirmek adına bir adım daha atmak üzere böyle bir buluşmayı gerçekleştirdiklerini ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, bu buluşmadaki temel amacın iki ülkede yaşanan acılı ve sıkıntılı anlarda iki halkın ve yöneticilerin yan yana olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Bu adımın hem Türk toplumu, hem Yunan toplumu hem de dünyaya örnek olacağına inandığını belirten Durak, "Küresel ısınmanın yoğun olduğu bir dönemde Mora Yarımadası'nda çıkan yangın onlara büyük

sıkıntı yaşattı. Biz de elimizden geldiği kadar onların yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Zaten bir yardım kampanyası başlamıştı, biz de onu güncelleştirecek bir çalışma yürütüyoruz. Ormanların yanması dolayısıyla hayvanlar aç kaldı. Biz hayvan yemi göndererek onlara bu yönde katkı sağlamaya çalışacağız" dedi.

Yaşadıkları zor günlerde Türkiye'den gördükleri desteğin kendilerini duygulandırdığını ifade eden Midilli Valisi Pavlos Vogiaciz ise, şöyle konuştu:

"Bu her iki taraftan da harcanan çabanın iki ülke için ileride güzel ilişkilere olanak sağlayacağını düşünüyorum. Hem Türkiye'nin hem Yunanistan'ın ihtiyaç duyduğu asıl şey, barış içinde bir arada yaşamaktır. Diğer ihtiyaçlar dönemsel olarak ortaya çıkan ihtiyaçlardır. Doğal afetler gibi. Türkiye ve Yunanistan'ın barışa ihtiyacı vardır. Bu çabamız da yerel yönetimlerden unsurlar bulunuyor. Bu sivil toplumun yaptığı şeyi iki ülkenin hükümetleri yapabilseydi, şu anda Türkiye ve Yunanistan arasındaki

ilişkiler çok daha iyi olurdu. Yunanlar, Türklerle aracılarla değil direkt olarak konuşmalı, tartışmalı. Çünkü sorunları yaratanlar her zaman aracılardır."

Vogiaciz, Türkiye'nin AB üyeliğini diğer Avrupa ülkelerinden daha çok desteklediklerini söyledi. 2 gün önce Isparta'da meydana gelen uçak kazasına çok üzüldüğünü ifade eden Vorgiaciz, "Sizleri yasa boğan uçak kazasından dolayı gerçek ve derin bir üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

(EY-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title