Haberler

Yalova Termal'de 7 Gün 7 Gece Sema Başladı

Termal'deki Rasim Mutlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik 7 gün 7 gece sürecek.

Termal'deki Rasim Mutlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik 7 gün 7 gece sürecek. Bu yıl Japonya, Güney Kore, Hindistan, ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya, Belçika, Hollanda, İspanya, Meksika, İran, İsrail ve Bulgaristan gibi birçok ülkeden 150'ye yakın kişi semaya katılmak üzere Termal'e geldi.

TÜMATA Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, yaptığı açıklamada 10 yıldır Termal'de sema yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

'14 yıl önce İsviçre'de başlattık semayı. Hz. Mevlana zamanında Ahmet Eflaki tarafından yazılan 'Ariflerin Menkıbeleri' isimli eserde Hz. Mevlana'nın sayısız kez 3 gün 3 gece, bir defa 16 gün 16 gece, 3 defa da 40 gün 40 gece sema yaptığı yazılır. Biz bu literatürün doğru olduğuna inanıyoruz. Bundan 14 sene önce İsviçre Zürih'te bu konuda sohbet olduğunda, 'Hz. Mevlana zamanında yapılan sema acaba bugün tekrar mümkün olur mu' sorusuyla arkadaşla birlikte ilk kez 3 gün 3 gece sema yaptık. Buna birçok insan katıldı. Sema durmadı, semazenler değişti. Müzik durmadı, müzisyenler değişti. Daha sonra İsviçre, Avusturya, Almanya İspanya ve Türkiye'de semalar yapıldı. Bu güne kadar 23 kez 3 gün 3 gece,, 4 kez 5 gün 5 gece, 7 kez 7 gün 7 gece, 3 kez 40 gün 40 gece ve evvelli sene 66 gün 66 gece sema yaptık. 66 gün 66 gece sema yapmamızın nedeni, son 40 gün sema biteceği sırada arkadaşlar bitmesini istemedi. Hz. Mevlana 3, 7, 16 ve 40 sema yapmış. Bunun toplamı 66 ettiği için bu semayı yaptık. Önümüzdeki yılda hedefimiz de Esma-ül Hüsna sayısından esinlenerek 99 gün 99 gece sema yapmaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avusturya İspanya Almanya İsviçre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title