Haberler

Yabancı Akademisyenlerin Türkçe'ye İlgisi Artıyor

Halil İbrahim Başer - Son yıllarda yabancı öğrencilerin eğitim almak için tercih ettiği ülkelerin ilk sıralarında yer alan Türkiye'deki kurslara, ülkelerindeki üniversitelerde öğretim görevlisi olup doktora yapmak isteyenlerin de ilgi gösterdiği...

Halil İbrahim Başer - Son yıllarda yabancı öğrencilerin eğitim almak için tercih ettiği ülkelerin ilk sıralarında yer alan Türkiye'deki kurslara, ülkelerindeki üniversitelerde öğretim görevlisi olup doktora yapmak isteyenlerin de ilgi gösterdiği bildirildi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesindeki Türkiye Türkçesi Eğitim ve Öğretim Merkezi (TÖMER) Bursa Şubesi'nde görevli Türkçe Birim Sorumlusu Halil Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1984'ten beri yabancılara Türkçe öğretmek için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyette olduklarını söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda özellikle doğu ülkelerine açılmasının kendilerine de olumlu yansıdığını belirten Çağlar, "Merkezimizde ağırlıklı olarak üniversitelerimizde eğitim görmek için gelen öğrenciler bulunuyor. Bunların arasında Çin'den Brezilya'ya, Afganistan'dan Filistin'e, Avrupa ülkelerine kadar farklı inanç, dil ve kültürlerden öğrenciler bulunuyor" dedi.

Çağlar, son yıllarda kendi ülkelerinde öğretim görevlisi olup doktora yapmak için Türkiye'ye gelen kişi sayısında artış olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Buna paralel olarak bize Türkçe öğrenmek için başvuran öğretim görevlisi sayısında da bir artış var. Mesela geçen yıl 3 kişi, ondan önceki sene de sadece 1 kişi vardı. Bu yıl ise sayı, 6'ya çıktı. Artık sadece üniversite öğrencileri değil, ülkelerindeki üniversitelerde görev yapanlar da Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Bu kişiler kursumuzda 1 yıl eğitim alıyor. Ardından da kazandıkları üniversitede doktora eğitimi alıyor. Orayı bitirdikten sonra da yardımcı doçent doktor olarak ülkelerine geri dönüp, akademisyen olarak hizmet vermeye başlıyorlar."

-Somali'den 3 kişi-

Doğu ülkelerinden gelenlerin sayısında da artış olduğuna değinen Çağlar, şu bilgileri verdi:

"Şu an burada Türkçe eğitimi verdiğimiz 6 kişinin 3'ü Somalili. Diğer 3'ü de Çin, Suriye ve Afganistanlı. Suriyeli, Kocaeli Üniversitesi'nde polimer bilim ve teknolojisi, Afgan ve Çinli Uludağ Üniversitesi psikoloji, Somalililer de işletme, yönetim bilimi ve muhasebe bölümlerinde doktora yapacaklar. Sonra da unvanlarını alarak, bir de Türkçe bilerek ülkelerine dönecekler ve orada bu bölümlerde hizmet vermeye devam edecekler."

Somalili öğrencilerden Mohamed Musa Tibnil (34), Türkiye'yi çok sevdiğini ve doktora yapmak için burayı tercih ettiğini için mutlu olduğunu aktararak,

"Uludağ Üniversitesi işletme bölümünde doktora yapacağım. Ardından da ülkeme döneceğim. Türkçe'yi öğrenmek kolay değil ama öğreneceğim. Bunun için çok çalışıyorum" dedi.

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Halil İbrahim Başer Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title