Haberler

Vatikan'ın "Orlandi" Meselesi

İtalya'da 34 yıl önce esrarengiz biçimde ortadan kaybolan Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin Vatikan'dan uzak tutulması için kilisenin 1983-1997 yılları arasında 500 milyon lirete yakın harcama yaptığı iddia edildi.

İtalya'da 34 yıl önce esrarengiz biçimde ortadan kaybolan Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin Vatikan'dan uzak tutulması için kilisenin 1983-1997 yılları arasında 500 milyon lirete yakın harcama yaptığı iddia edildi.

İtalyan gazeteci Emiliano Fittipaldi'nin detaylarını La Repubblica gazetesiyle paylaştığı yeni kitabı "Gli Impostori (Sahtekarlar) 1983 yılında ortadan kaybolan Vatikan vatandaşı Orlandi'yle ilgili iddiasıyla İtalya'da gündem yarattı.

Söz konusu kitapta, Vatikan'ın, bünyesindeki önemli mali kuruluşlardan "Kutsal Makam Miras İdaresi'ne (APSA) ait olduğu ileri sürülen belgeler aracılığıyla "Orlandi'nin uzak tutulmasına yönelik durumun idaresi" için 1983 ve 1997 yılları arasında 483 milyon İtalyan liretinin harcamış olabileceği iddia ediliyor.

Fittipaldi, kitabında ortaya koyduğu belgenin doğru olması durumunda "Kayıp kız Orlandi" vakasında hikayeyi aydınlatıcı yeni bir sayfa açacağını, yanlış olması durumunda ise eline geçen bu belge ve iddialar üzerinden Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'a karşı derin bir güç mücadelesi anlamına geleceğini ifade etti.

Orlandi'nin ağabeyi Pietro Orlandi ise son iddialara yönelik sosyal medyadan sır perdesi üzerindeki duvarın çöktüğü yorumunda bulundu.

Fittipaldi'nin iddialarına Vatikan'dan yalanlama geldi. Vatikan Basın Sözcüsü Greg Burke, iddiaları "yanlış ve gülünç" olarak niteledi.

Kitaptaki belgelerde adı geçen dönemin ilgili Başpiskoposu, Kardinal Givanni Battista Re de "Böyle bir belgeyi hiç görmedim." dedi.

Gazeteci Fittipaldi, İtalya'da Kasım 2015'te satışa çıkardığı "Para Hırsı (Avarizia)" ve yine aynı dönem satışa çıkan, bir başka gazeteci Gianluigi Nuzzi "Haç yolu (Via Crucis)" kitabı nedeniyle Vatikan'ın tepkisini çekmişti.

Fittipaldi ve Nuzzi, o dönem Vatikan'ın tepkisini çekmekle kalmamış, Vatikan Mali Komisyonuna ait gizli belgelerin sızdırılması ve yayınlanmasına yönelik Vatikan mahkemelerindeki davada yargılanıp, beraat etmişti.

Emanuela Orlandi meselesinde Papa 2. Jean Paul suikastı zanlısı Mehmet Ali Ağca, bir dönem Orlandi'nin kendisinin İtalya'da hapiste olduğu sırada serbest bırakılması için kaçırıldığını ileri sürmüştü. ?

Vatikan vatandaşı Orlandi, 1983'te, Vatikan'da bulunduğu sırada kaçırılmıştı. Orlandi'nin ailesi ise olayın aydınlatılmasının Vatikan'ın sorumluluğunda olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

La Repubblica Vatikan İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title