Haberler

Urartuların en büyük kenti eski ihtişamına kavuşturuluyor

Van Kalesi'nin kuzeyinde yer alan höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bin 700 yıl öncesine ait Urartu yapıları, orijinaline uygun kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen çalışmalar, Urartu ve Osmanlı dönemleri başta olmak üzere 7 bin yıllık tarihe ışık tutuyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, 50 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor.

Höyük alanında yürütülen kazılar sırasında ortaya çıkarılan mimari yapıların, bu yıl Urartu döneminde inşa edilen kerpiçlerin benzeriyle tamamlanarak eski ihtişamına kavuşturulması planlanıyor.

Urartuların en büyük yerleşim yerlerinden biri olan höyüğün, çalışmaların tamamlanmasının ardından turizme kazandırılması hedefleniyor.

Doç. Dr. Konyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Kalesi'nin kuzeyindeki alanda on yıldır yürüttükleri kazı çalışmasına bu yıl, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim adamlarından oluşan 50 kişilik ekiple başladıklarını söyledi.

Höyükte kentin 7 bin yıllık geçmişine dair kalıntıları ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Konyar, "Burada çok geniş bir Urartu yerleşmesi var. Yaklaşık 40-50 bin insanın yaşadığı Urartu döneminden kalan büyük bir metropol. Urartu döneminin en büyük kenti." dedi.

"Orijinal Urartu duvarları gibi restore ediyoruz"

Höyükte kerpiç bedenli bir Urartu mahallesi ortaya çıkardıklarını anlatan Konyar, ekipteki mimar ve restoratörlerle Urartu kerpiçlerinin analizlerini yaparak ürettikleri yeni kerpiçlerle, bu duvarları tamamladıklarını ifade etti.

Urartu duvarlarını orijinali gibi restore ettiklerini kaydeden Konyar, şu bilgileri verdi:

"Böylece bir Urartu evinin gerçekten nasıl oluştuğunu görmüş oluyoruz. Burası turistik bir bölge. Bilimsel açıdan verilerimizi aldıktan sonra buraya bir görünürlük de kazandırmamız gerekiyor. İkinci bir çalışmayla alanı fileleyip sıva uygulamasıyla ayakta tutacağız. Bir diğer uygulama da ahşap çerçeve sistemi. Duvarın niteliğine göre farklı metotlar uyguluyoruz. Çalışmalar 10 bin metrekarelik alanda yapılıyor. Bu yıl bu alanın neredeyse yarısını pasif korumayla oldukça görünür hale getireceğiz. Buraya gelen ziyaretçiler, 2 bin 700 yıl önce nasıl bir mimari dokunun olduğunu görecekler. Bu anlamda Urartuların yaşam modelini aslında bir şekilde algılamış olacaklar. Yaklaşık 7-8 evden oluşan 20-30 odalık bir bölüm. Bunlar aristokratların, tüccarların yaşadığı alanlar. Çünkü içerisinde kil tabletler, mühürler çıkıyor. Dolayısıyla bu bölgenin geleneksel mimarisini de bir anlamda göstereceğiz."

Kaynak: AA / Güncel

Van Kalesi Osmanlı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title