Haberler

Umutlarını İneklere Bağladılar

Amasya'nın Yassıçal beldesinde ziraat mühendisi bir kadının başkanlığındaki kooperatif üyeleri, umutlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan sağlanacak büyükbaş hayvan desteğine bağladılar.

Amasya'nın Yassıçal beldesinde ziraat mühendisi bir kadının başkanlığındaki kooperatif üyeleri, umutlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan sağlanacak büyükbaş hayvan desteğine bağladılar.

Amasya merkeze bağlı yaklaşık 2 bin nüfuslu Yassıçal beldesinde faaliyet gösteren Yassıçal Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ziraat Mühendisi Özlem Köse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı süt sığırcılığı desteklemelerinden faydalanmak için geçen yıl başvuruda bulunduklarını ancak olumsuz yanıt aldıklarını belirtti.

Tarım ve hayvancılıkla geçimin sağlandığı beldelerinde daha önce bireysel girişim ve örgütlenmelerin olmadığını, buna karşın 44 kişinin büyük umutlarla bir araya gelerek oluşturdukları kooperatifin ise ilk başvuruda olumsuz yanıt alınmasının ardından üyelerin umutsuzluğa kapıldığını söyleyen Köse, "Devlet yetkilileri her zaman köylerde, beldelerde birlik ve kooperatif kurulmasını, verilecek desteklemelerin bu sayede sağlanabileceğini söylüyordu. Biz, büyük çoğunluğu ihtiyaç sahibi olan belde sakinlerimizle bir araya gelip kooperatif oluşturduk. 44 üyenin arasında tek kadın ve ziraat mühendisi olmamdan dolayı beni başkan seçtiler. Üye arkadaşlarımızı devletten destek alabileceğimize dair inandırdım. Başvurumuzu bu yıl da yeniledik. Sonuçların Mart ayında açıklanacağını öğrendik. Beldemizin umudu gelecek ineklere bağlı" dedi.

90 hektar araziye sahip olan beldedeki arazilerin çok azının sulanabildiğini, bu nedenle de gençlerin beldeden göç ederken, kalanların ise hayvancılıkla uğraştıklarını ancak maddi imkanları olmadığını vurgulayan Köse, "8 yıl ödeme süreli ve düşük faizli 30 kişiye 6'şar büyükbaş hayvan verilebilecek süt sığırcılığı projesi beldemiz için hayati önem taşıyor. Proje ile beldemizde hayvancılığın kara düzen değil de bilinçli şekilde, veterinerlerin kontrolünde yapılabilmesi sağlanabilecek. Modern ahırlar yapılabilecek" diye konuştu.

Devletin belde ve köylerde hayvancılık faaliyetlerini desteklediğini takip ettiklerini, eskimiş ahırlarda besledikleri az sayıdaki büyükbaş hayvanlardan elde ettikleri gelirle zor geçindiklerini, kendilerine de söz konusu imkanların sağlanmasını isteyen Mehmet Gazelci de, "Özlem hanıma inanıyoruz ama ineklerin bizim beldeye geleceğine ihtimal vermiyorum. Gelirse bizim için rüya gibi bir şey olur" şeklinde konuştu. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yassıçal Amasya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title