Haberler

"Uluslararası Klasikler Çalıştayı" tamamlandı

Güncelleme:

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ilki gerçekleştirilen; Arap, Kürt ve Süryani Klasiklerinin bütün yönleriyle ele alındığı çok geniş kapsamlı "Uluslararası Klasikler Çalıştayı" bir bilgi şölenine dönüştü.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Arapça, Kürtçe ve Süryanice klasikleri, akademik bir platformda literatüre katkı sağlamak amacıyla bu diller özelinde incelemeyi hedefleyen ve üç gün süren uluslararası çalıştaya, farklı ülkelerden dilbilim, edebiyat ve tarih alanında uzman birçok bilim adamı katkıda bulundu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan ve bilim danışma kurul başkanlığını Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'nın yürüttüğü uluslararası çalıştaya katılan çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı, düzenlenen eş zamanlı oturumlarda sunumlarını gerçekleştirdi.

Üç gün süren çalıştay oturumlarında klasikler; Medrese Eğitiminde Sarf ve Nahiv'in Rolü, İbn Malik'in Nahiv ve Sarf İlmindeki Yeri Bağlamında Elfiyye Adlı Eseri, İbn Hişam ve Katrün'n-Neda Adlı Eseri, Sibeveyh ve el-Kitab Adlı Eseri, Klasîka Edebiyat û Hizra Kurdî: Dîwana Melayê Cizîrî, Nalî û Pêgeha Wî di Edebiyata Kurdî ya Klasîk de, Mor Efrem: Şiirleri, Bar ʿEbroyo: Hawat Hekmto gibi ana başlıklar altında ele alınarak tartışıldı.

Klasiklerin zamanın süzgecinden süzülerek günümüze ulaşmış ölümsüz eserleri ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, klasik eserlerin her ne kadar belirli formlarda yazılsalar da oluşturdukları varyantlarla takdire şayan olduklarını ifade ederek:

"Klasiklerin ait oldukları dil ve kültürün korunması refleksinde katalizör görevi üstlenmesi, onların değerini artırmaktadır. Bu durumda klasik ürünlerin araştırılması, sadece klasiklerin anlaşılması için değil; aynı zamanda bu geleneğin temsil ettiği kültürün ve dünya görüşünün anlaşılmasına yardımcı olacaktır." dedi.

Kültürlerin, dillerin ve dinlerin kavşak noktası olan Mardin'de klasikler bağlamında yapılacak olan çalıştayda bu literatüre katkı sağlamayı amaçladıklarını söyleyen "Uluslararası Klasikler Çalıştayı" koordinatörü Doç. Dr. Nesim Doru, çalıştayda Arapça, Kürtçe ve Süryanice dillerinde yazılan eserlerin konu, yüzyıl ve yazar örgüsünde taksim edilerek, en eski eserlerden günümüze kadar olan sürecin tedricen tetkik edildiği bilgisini verdi.

Klasiklerin başta edebiyat olmak üzere bilim, felsefe ve tasavvuf gibi bir medeniyetin temel taşları olan disiplinlerle içli dışlı olduğunu söylemenin mümkün olduğunun altını çizen Doru,
"Klasikleri "Klasikler Çalıştayı (Arap, Kürt ve Süryani Klasikleri)" başlığıyla detaylı bir şekilde inceleyerek, 'klasikleri günümüze nasıl taşıyabiliriz, bunları nasıl okuyabiliriz' kontekstinde ele aldık. Türkiye'de var olan bütün dilleri bir zenginlik olarak telakki eden ve bu zenginlikleri önemseyen Mardin Artuklu Üniversitesi ve özelde Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü; kültürlerin, dillerin ve dinlerin kavşak noktasında, ilim dünyasına klasikler üzerinden katkı sağlamayı amaçladık." ifadelerini kullandı.

Üç gün süren, Bilim ve Danışma Kurulunda, Avusturya, Irak, Romanya, Suriye, Katar, Suudi Arabistan ve Fransa'da bulunan üniversitelerde görev alan bilim adamları ve öğretim üyelerinin yer aldığı "Uluslararası Klasikler Çalıştayı" nın her yıl farklı başlıklar altında düzenleneceği bildirildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Ağırakça Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title