Haberler

Uluslararası Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Sempozyumu Başladı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen “Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Uluslararası Sempozyumu” başladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen "Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Uluslararası Sempozyumu" başladı.

İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Büyük Salonu'nda gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Turan, Hüseyin Sadettin Arel'in Türk müziğine, dolayısı ile Türk kültüne yaptığı katkıları dile getirdi. Turan, Türkiyat Enstitüsünün kuruluşu, tarihçesi ve faaliyetlerine de değinerek, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyum ile kültürümüze hizmet edenlere vefa borcunun ödendiğini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık ise yaptığı konuşmada, Arel'in Türk müziği açısından önemine değindi. Sempozyumun hazırlık aşamaları ve yaşanan sıkıntıların el birliği ile nasıl aşıldığını anlatan Dişiaçık, bu tür toplantıların bilim insanları ve sanatçılarının bir araya gelmesine vesile olduğunu kaydetti. Dişiaçık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan ve Başkan Yardımcısı Şaban Abak'a bu tür toplantıların düzenlenmesine gösterdikleri ilgi ve destekleri için teşekkür etti.

Açılış töreninin son konuşmacısı Avukat Salih Nuri Tüzel oldu. 94 yaşındaki Tüzel, Cumhuriyet'le yaşıt olduğunu, Hüseyin Sadettin Arel'i yakından tanıdığını söyledi. Arel ile ilgili hatıralarını paylaşan Tüzel, onun insani vasıflarını ve Türk müziğine olan katkılarını anlattı.

Açılış töreninin ardından Prof. A. Bülent Alaner'in başkanlığında sempozyumun 1. oturumu başladı. Prof. Dr. Ruhi Ayangil, Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu, Doç. Dr. Seyit Yöre ve Arş. Gör. Dilhan Koman, Hüseyin Sadettin Arel ve Türk müziği ile ilgili bildirilerini sundu. TBMM'deki bütçe görüşmeleri nedeniyle sempozyum açılış törenine katılamayan Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan da gönderdiği mesajla toplantının başarılı geçmesini diledi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da işlerinin yoğunluğu nedeniyle açılış törenine katılamadı.

7'si yurt dışından olmak üzere toplam 41 akademisyenin katıldığı sempozyum, eş zamanlı olarak iki salonda gerçekleştiriliyor. Sempozyum yarın öğleden sonra yapılacak değerlendirme ve kapanış konuşmalarıyla sona erecek. Sempozyumun ana amaçlarından biri de Arel'in besteleri, eserleri ve genel mirası hakkında ileri araştırmaların ortaya çıkmasını sağlamak. Bu bağlamda Arel'in besteleri, kurumsal faaliyetleri ve liderliği, yayınları, öğretileri, düşünceleri ve bilimsel eserleri ile Türk müziğinin güncel konuları üzerine yapılan betimsel, kuramsal ve karşılaştırmalı yeni ve özgün çalışmalar bildiriler halinde sunulacak, tartışılacak ve 2018 yılı içerisinde yayımlanarak araştırmacıların hizmetine sunulacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title