Haberler

Tuzla 2. Karpuz-kavun Festivali ve Tarım Ürünleri Fuarı

Adana'nın Karataş İlçesine Bağlı Tuzla Belde Belediye Başkanı Ramis Avcı, Karpuz Hasadının Başladığı 15 Gün İçinde Avrupa Ülkeleri ve Rusya'ya 2 Bin 200 Ton Karpuz İhraç Edildiğini Söyledi.

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla Belde Belediye Başkanı Ramis Avcı, karpuz hasadının başladığı 15 gün içinde Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya 2 bin 200 ton karpuz ihraç edildiğini söyledi.

Avcı, Tuzla 2. Karpuz-Kavun Festivali ve Tarım Ürünleri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, dünya karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu ülkemizin karşıladığını ifade etti. Türkiye'nin Çin'den sonra karpuz üretiminde ikinci sırada olduğunu, Adana'nın da Türkiye karpuz üretiminin yüzde 20'sini karşıladığını belirterek, "Adana'da en fazla karpuz üretimi Karataş ve Ceyhan'da yapılmaktadır. Ülkemizin ilk turfanda karpuzu Tuzla beldesinde üretilmektedir. Tuzla bölgesinde toprak ve iklim yapısının turfanda karpuz yetiştiriciliğine uygun olması, bu bölgenin her yıl isminin karpuzla duyulmasına ve tanınmasına neden olmaktadır" dedi.

Tuzla bölgesinde bu yıl karpuz hasadının başlamasından itibaren 15 günlük süre içinde Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya toplam 2 bin 200 ton karpuz ihraç edildiğine dikkat çeken Avcı, şunları kaydetti:

"Karpuz, katma değeri yüksek ürünlerin başında gelmektedir. Çünkü karpuz çok fazla emek isteyen bir üretim dalıdır. Ancak karpuz yetiştiricileri erken hasat yapmamalı. Zamanında yapılan karpuz hasadı daima üreticilerin lehine olur." Avcı, bu yıl ortalama 150 bin dekar alana karpuz ekildiğini ve 600 bin ton reklote beklediklerini söyledi.

Avcı'nın konuşmasının ardından "En Büyük Karpuz Yarışması" yaplıdı. Yarışmada, 22.5 kilogramlık karpuzuyla Mafik Akdemirben birinci oldu. Yarışma sonunda birinciye 3 bin YTL ve 3 bin fide, ikinciye 2 bin YTL ve 2 bin fide, üçüncüye ise bin 500 YTL ve bin 500 fide hediye verildi.

"En Büyük Karpuz Yarışması"ndan sonra "En Güzel Karpuz Yarışması" yapıldı.

Festival kapsamında Niran Ünsal ve Bedirhan Gökçe birer konser verecek. Festival, 1 Haziran'da sona erecek.

(FK-MT-E) 30.05.2008 17:39 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title