Haberler

Türkiye'ye "10 Numara" Zarar

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, "Türkiye, satılamayan motorin yerine kullanılan 10 numara yağdan dolayı yılda 2 milyar TL kaybediyor" dedi.

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, " Türkiye, satılamayan motorin yerine kullanılan 10 numara yağdan dolayı yılda 2 milyar TL kaybediyor" dedi.

PÜİS Başkanı Güler, dünyanın hiçbir ülkesinde akaryakıt yerine kullanılan '10 numara yağ' diye bir madde olmadığını söyleyerek, "Böyle bir yakıt ya da türü yoktur. Türkiye'de sonradan olma kimyagerler bu maddeyi bulmuş veya tespit etmiştir. Ülkemizde kırsal motorini 'kanserojen madde içeriyor' diye kaldırdılar. '10 numara yağ' denilen bu madde 900 kat zehirli ve kanserojen içerden bir maddedir. Tercih nedeni ise ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasıdır. Dünyada en pahalı akaryakıt satan ülkeler arasında ikinci sıradayız" diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI VE ÇIKIŞI DEVLET POLİTİKASIDIR

PÜİS Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, Türkiye'de her 100 TL'nin 63 TL'sinin vergi olduğunu söyleyerek, bu vergilerden dolayı da vatandaşların mağdur olduğunu belirtti. Başkan Güler, "Fiyatların inmesi ve çıkması tamamen devlet politikasıdır. Ülkede 12 bin istasyon vardır ve bunlar legaldir. Denetimlerin sık olmamasından dolayı illegal yollardan ülkeye dağılan akaryakıt maddelerinden dolayı devletimizde zarar ediyor. Denetimler ve bilgilendirmeler arttırılmalıdır. Ülkemizde benzinin TÜPRAŞ'tan çıkışı 1 lira 60 kuruştur. Ancak satışı 4 lira 70 kuruştur. Benzin fiyatlarının yüksek olması LPG satışını arttırmıştır. LPG ithal edilen bir maddedir. Ülkemizde benzin fiyatları düşerse LPG satışları da düşer ve rağbet görmez. Ülkede araç sayısı artıyor ancak satışlar düşüyor" şeklinde konuştu.

HALK OTOBÜSLERİNDE TESPİT ETTİK

Yasaların "10 numara yağ maddesi satılamaz" demesine rağmen bu yakıtın kaçak olarak yapıldığını söyleyen Güler, denetimlerin akşam saatlerinde yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Samsun'da bu maddeleri halk otobüslerinin de kullandığını tespit ettiklerini iddia eden PÜİS Samsun Şube Başkanı Güler, Vali Hüseyin Aksoy'la görüşüp konu hakkında bilgi verdiklerini dile getirdi.

YILMAZ: "OTOBÜSLERİMİZ KESİNLİKLE 10 NUMARA YAĞ KULLANMIYOR"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsçüleri Derneği Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz ise şehir içi otobüs taşımacılığı yapan otobüslerin hiçbir şekilde 10 numara yağ kullanmadığını belirtti. Ekim 2010 tarihinden itibaren havuz sistemine geçtiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsçüleri Derneği Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz, "Daha önce araçlar birey çalışıyordu. Raylı sistem başlayınca Ekim 2010 tarihinden itibaren havuz sistemine geçtik. Bu tarihten sonra Samsun'un doğu ve batı bölgelerinde belirli benzin istasyonlarımız ile anlaşmalarımız var. Bu anlaşmalarımızın doğrultusunda 106 aracımız buralardan benzin almaktadır. Bu da yaklaşık olarak aylık olarak 700 - 800 bin TL yakıt almaktadır. Biz kesinlikle 10 numara yağ kullanmıyoruz. Zaten de kullanma gibi bir şansımız yok. Biz havuz sistemine geçtiğimizden beri 10 numara yağ kullanmıyoruz" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlemelerin yapıldığını ifade eden Yılmaz, "Özel Halk Otobüs Derneği olarak tüm araçlarımız istendiği takdirde kontrol edilip, bakılabilir. Tarafımızca bu konuda hiçbir sakınca bulunmamaktadır" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zafer Güler Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title