Haberler

Türkiye Diyabet Vakfı Uyarıyor!

Türkiye Diyabet Vakfı, diyabete bağlı oluşan ayak ülserlerine dikkat çekmek ve ayak ülserlerinden kaynaklanan çeşitli düzeydeki ayak kayıplarının önüne geçebilmek için yeni bir kampanya başlattı.

Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen "Diyabetik ayak, diyabet hastalığına bağlı olarak ayaklara uzanan sinir ve kan dolaşımı bozukluğu ile oluşur. Diyabeti kontrol altına alınamayan kişilerin yaklaşık yarısını etkiler. Diyabetik sinir hastalığı, bacaklarda ve ayaklarda duyu kaybına yol açar, bacak damarlarında daralmayla birlikteiyileşmeyen ayak yaraları neticesinde, gangren ve bacak kesilmesi ile (amputasyon) sonuçlanabilir. Bacak amputasyonlarında kaza dışı nedenlerin başında maalesef diyabet gelmektedir.Ülkemizde yürütülen TURNEP araştırması göstermiştir ki, her 100 diyabet hastamızın 40'ında diyabete bağlı sinir hasarı var. Özellikle kan şekeri ile ilgili sorunları iyi yönetemeyen veya ileri evre diyabet hastası olan kişilerde çok daha sık yaşanan bir sorun olan diyabetik ayak yaraları, dünyadan rakamlara bakıldığında, her yıl 1000 diyabetliden 25'inde gelişmekte, maalesef bu yaralardan ötürü her yıl ayağında yara gelişen on hastadan birine ampütasyon yapılması gerekmektedir. Bu oranları Türkiye'ye yansıttığımızda, her yıl ülkemizde 200 000 diyabet hastamızın ayağında yara oluştuğunu, yaklaşık 20 000 kişiye de ampütasyon yapıldığını hesaplamaktayız. Ve ampütasyon sonrası bu hastaların yarısının, 3 ila 5 yıl arasında hayatlarını da kaybettiklerini belirten Dağdelen, aslında diyabetik ayak yaralarının tamamının önlenebileceğini, ortaya çıktığında da uygun ve zamanında tedaviyle hastaların %90'ından fazlasının kısa sürede normal yaşantılarına dönebilceğini, bu yüzden diyabetik ayak tedavisi olan veönlenebilen bir kanserdesek yanlış olmaz dedi.

Türkiye Diyabet Vakfı'nın "Ayağınıza Sağlık" kampanyasının kampanya filminde Türkiye Ampüte Milli Futbol Takımının kaptanı Osman Çakmak yer aldı. Prof. Dr. SelçukDağdelen yaptığı açıklamada "Türkiye Bedensel Engelliler Futbol Federasyonu ve Türkiye Ampüte Milli Futbol Takımı Kaptanı Osman Çakmak'a diyabet ve diyabete bağlı majör ampütasyonlara dikkat çekmek adına yanımızda oldukları için teşekkürediyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Diyabet Vakfı Osman Çakmak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title