Haberler

"Türkiye'de Yargının Güvenilirliğine Hukuki, Sosyolojik ve Siyasal Bakış Konferansı"

Sakarya Baro Başkanı Hacıeyüpoğlu: "Sistem, hangi türden yasal ya da anayasal düzenlemelerle güvence altına alınmış olursa olsun, kanun uygulayıcılarınn bağımsız teminat altında mesleklerini icra edebilecekleri ve karar verebilecekleri alana kamu otoritesinin gölgesi dahi düşmemelidir"

Sakarya Baro Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, sistem hangi türden yasal ya da anayasal düzenlemelerle güvence altına alınmış olursa olsun, kanun uygulayıcıların bağımsız teminat altında mesleklerini icra edebilecekleri ve karar verebilecekleri alana kamu otoritesinin gölgesinin dahi düşmemesi gerektiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Topluluğunca Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen " Türkiye'de Yargının Güvenilirliğine Hukuki, Sosyolojik ve Siyasal Bakış Konferansı"nda konuşan Hacıeyüpoğlu, insanların adalet anlayışının son 10 yılda çeşitli yayınlarla geriye gittiğini ileri sürdü.

Hacıeyüpoğlu, kuvvetler ayrılığı prensibinin uygulandığı parlamenter sistemde insan haklarına saygılı hukuk devletinde kamu otoritesinin eylem ve işlevlerinin bağımsız yargı tarafından denetlenebilir olması gerektiğini vurguladı.

Hukuk devletinin gerekleri olarak ele alındığında yasaların anayasaya uygunluğunun sağlanması ve idarenin her türlü eylem ve işlevlerinin yargı denetimine tabi tutulması gerektiğini belirten Hacıeyüpoğlu, "Bu güvenliğinin sağlanamaması, vatandaşların mahkemelere karşı güven duygusunu sarsacak, hukuk devleti ilkesinin ve toplumdaki adalet duygusunu zedeleyecektir. Sistem, hangi türden yasal ya da anayasal düzenlemelerle güvence altına alınmış olursa olsun, kanun uygulayıcıların bağımsız teminat altında mesleklerini icra edebilecekleri ve karar verebilecekleri alana kamu otoritesinin gölgesi dahil düşmemelidir" şeklinde konuştu.

Hacıeyüpoğlu, mahkemelerin her şeyden önce yürütme organına karşı bağımsızlığının sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Mahkemelere ve yargıçlara maddi ve manevi baskının gelebileceği ilk yer orasıdır. Bu nedenledir ki mahkemelerin en başta yürütme organına karşı olmak üzere bağımsızlığını sağlamak için önlem alınması zorunludur" ifadesini kullandı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Taşkesen ise toplumsal yapıya bakıldığında insanların birbiriyle barışık olmadığını kaydetti.

İnsanların çoğunluğunun haklarının yendiğine inandığını öne süren Taşkesen, Türk toplumunun böyle bir çıkmazın içinde olduğunu savundu. - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya Üniversitesi Recep Hacıeyüpoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title