Haberler

Türkiye'de Tutuklu ve Hükümlü Sayısı Arttı

Türkiye'de, 2007 Yılı Eylül Ayı İtibariyle Hükümlü Sayısı 34 Bin 534'e, Tutuklu Sayısı İse 52 Bin 640'a Yükseldi.

Türkiye'de, 2007 yılı eylül ayı itibariyle ceza infaz kurumlarında hükümlü sayısı 34 bin 534'e, tutuklu sayısı ise 52 bin 640'a yükseldi. Yüzde 44 artışla 2007 yılının ilk 9 ayında 10 bin 43 kişi denetimli serbestlik sistemine tabi tutuldu.

Samsun Barosu tarafından, Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda, "Denetimli Serbestlik" konulu konferans düzenlendi. Semire konuşmacı olarak katılan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, Denetimli Serbestlik Sistemi ve ceza infazı hakkında detaylı bilgi verdi.

Denetimli serbestlik hükümlerinin, suç işlemine neden olan davranışların değiştirilerek tekrar suç işlemelerinin önlemesi, ceza infaz kurumundan salınan hükümlülerin takibi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların uğradığı zararın giderilmesi, toplumun korunması konularını kapsadığını belirten Vehbi Kadri Kamer, Türkiye'de 1 Haziran 2005 tarihinden önce, Denetimli Serbestlik Sistemi'nin bulunmaması nedeniyle ceza infaz kurumundan salınan hükümlülerin denetim altında bulunmadığını, nerede

yaşadıkları, ne iş yaptıkları, tekrar suç işleme riski bulunup bulunmadığının bilinmediği ifade etti.

Mahkeme sürecinde sanığın tanınması amacıyla sosyal araştırma raporlarının daha önce sunulmadığını hatırlatan Kamer, "Tutuklama tedbiri yerine başka herhangi bir tedbir bulunmuyordu. Uyuşturucu madde kullanan ve bulunduran zanlılar, mağdurlar rehabilitasyona tabi tutulmuyordu. Suça yönelik çocuklar denetim altına alınmıyordu" dedi.

Sistemin ceza yargılaması, infaz hukuku ve çocuk ceza hukukunun en önemli bölümünü oluşturduğunu dile getiren Kamer, denetimli serbestlik hizmetlerinde başarının hükümlülerin mahkeme karanını ihlal etmeden, belirlenen denetim sürülerini tamamlaması, denetim süresini tamamladıktan sonra suç işlememeleriyle ölçüldüğünü vurguladı.

Denetimli serbestlik sisteminde gelinen noktada 2006 yılında 6 bin 980 şüpheli ve sanık hakkında adli kontrol kararı verildiğini, 2007 yılının ilk 9 ayında sayının yüzde 44 artarak 10 bin 43'e yükseldiğini dile getiren Kamer, "Şüpheli ve sanıklardan 2 bin 600'ün infazı başarıyla tamamlanmıştır. Bu kişilerin ceza infaz kurumuna alınmadan, tutuklanmadan yargılamaları sonuçlandı. Adli kontrol, tutuklamaya alternatif koruma tedbiridir. 1999 yılında aftan önce ceza infaz kurumlarında 44 bin 131 hükümlü, 23

bin 450 tutuklu bulunmaktaydı. Ama 2007 yılı eylül ayında bu sayı 34 bin 534 hükümlüye, 52 bin 640 tutukluya yükseldiği görülmektedir" diye konuştu.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Osman Öztürk ise Türkiye'de son birkaç yıl içinde hukuk alanında reform niteliğinde çalışmalar yapılarak, adalet hizmetlerinin günün koşullarına uygun, daha çağdaş, etkin, insan haklarına duyarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için önemli yasal düzenlemeler yapıldığını vurguladı. Samsun Barosu Başkanı Ahmet Gürel de konferansın önemini belirterek, birçok yarar sağlayacağını kaydetti.

Konferansa, Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Akyüz, İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, savcı, hakim ve avukatlar katıldı.

(MD-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title