Haberler

"Türkiye Darbeleriyle Yüzleşiyor"

Güncelleme:

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Baş, fişlemenin darbecilerin en yıkıcı geleneği olduğunu belirtti.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, fişlemenin darbecilerin en yıkıcı geleneği olduğunu belirterek, "Yani bu toplum fişlenir. Sizin çocuklarınız askeri okullara giremez ve belki de bundan haberdar bile olmazsınız" dedi.

Baş, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) düzenlenen

"Türkiye Darbeleriyle Yüzleşiyor" panelinde yaptığı konuşmada, 2002'den sonra siyasetçilerin duruşu ve siyaset yapma tarzının değiştiğini söyledi. Dünyanın değişen şartlarını gören bir yönetimin darbeyi araştırmak için bir komisyon kurmasını çok anlamlı bulduğunu belirten Baş, komisyonun oluşturulma süreci hakkında bilgi verdi. Komisyonun özet bir tahlil yaptığını anlatan Baş, Meclis arşivinde konuya ilişkin binlerce bilgi ve belgenin oluşturulmasının çok daha önemli olduğunu ifade etti.

Her darbede farklı iç tehdit algılarıyla hareket ediliyor gibi gözükse de aslında toplumun birbirini hedef almasının sağlandığının altını çizen Baş, "En büyük zulüm bence bu olmuştur" diye konuştu.

Darbelerin arkasındaki en önemli faktörlerden birinin askerlerin kendilerini sanattan ekonomiye kadar her alanda en iyi şekilde yetişmiş, siyasetçileri ise tamamen yetersiz, yozlaşmış olarak görmeleri olduğuna işaret eden Baş, darbeler sonrasında oluşturulan vesayet kurumlarının ve vesayet rejimi bürokrasisinin hakimiyeti dolayısıyla Türkiye'de siyasetçilerin hiçbir zaman ülkeyi gerçek anlamda yönetmediklerini belirtti.

-"Toplum zerrelerine kadar parçalandı"-

Fişlemenin darbecilerin en yıkıcı geleneği olduğunu belirten Baş, "Yani bu toplum fişlenir. Sizin çocuklarınız askeri okullara giremez ve belki de bundan haberdar bile olmazsınız" diye konuştu.

Baş, darbecilerin hem dünyadan çok kopuk hem de kendi toplumunu anlamaktan aciz olduğunu vurgulayarak, darbe süreçlerinde toplumun milli birlik ve beraberlik adına zerrelerine kadar parçalandığını söyledi.

Radikal Gazetesi Yazarı Avni Özgürel de TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun Cumhuriyet tarihinin en önemli meselesinde adeta Pandora'nın kutusunu açtığını ve bunun çok önemli olduğunu anlattı. Komisyonun yetkilerinin kısıtlı olmasına rağmen çok önemli bir işe imza attığını belirten Özgürel, yaptırım gücünün olmamasının çağrılan tanıkların bilgilerini komisyonla daha rahat şekilde paylaşmalarını sağladığını savundu. Özgürel, Türk tarihinin Orta Asya'dan itibaren bir darbeler tarihi olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mithat Sancar ise komisyonun 1 ay kadar önce başarıyla bitirdiği raporunu özellikle Arjantin ve Şili'deki darbe sonrası kurulan "hakikat komisyonları" ile karşılaştırmalı olarak değerlendirdi.

Sancar, gerek komisyonun elde ettiği belgeler ve alınan ifadelerden oluşturulacak olan arşivin, gerekse kamu önünde konuşma mecburiyetinin yarattığı baskı ve utanma duygusunun çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Muhabir: Meltem Uzun

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Mithat Sancar Avni Özgürel Nimet Baş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title