Haberler

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu'na Doğru

Türkiye-Azerbaycan- Gürcistan İş Forumu'un (TAGİF) 4'üncüsü yarın Batum'da düzenlenecek.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (DKİB) yapılan yazılı açıklamada, foruma, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan iş dünyası örgütlerinin yöneticileri ve işadamlarının katılacağı belirtildi.

Açıklamada, girişimcilere önemli iş fırsatları sunan Azerbaycan ve Gürcistan'daki pazar payının artırılması ve söz konusu ülkelere yönelik yeni ihracat imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek iş forumu kapsamında üç ülke girişimcileri arasında iş görüşmeleri gerçekleştirileceği kaydedildi.

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da iş forumuna 20 kişilik heyetle katılacaklarını ifade ederek, ""Forum sorunların çözümü için önemli fırsat" dedi.

İş forumunda, özellikle Gürcistan'da Türk şoförlerin yaşadığı sıkıntılar, Kuzey Osetya'da araç sayısının 5-6 binlere çıkması ile artan sorunlar ve Güney Osetya yolunun açılması konusunda görüşmeler yapılacağını dile getiren Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Gerek Kırmızı Köprü'de gerekse Azerbaycan'da Türk şoförlere verilen vizelerin kapılarda verilmesi noktasında talep ve görüşmelerimiz olacak. Bilindiği gibi ticaret merkezleri ile ilgili Ekonomi Bakanlığı'nın yazısı mevcut. Bu konuyla ilgili gerek Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'da ve gerekse Asya ülkeleriyle neler yapılabileceği hususunda da oradaki işadamlarımız ve yabancı ülke işadamları ile görüşeceğiz. Çünkü iş ve ticaret merkezleri ile ilgili çıkan bu yeni yasadan sonra devlet bu konuda 6 milyon dolara kadar teşvik vermeye başladı. Bunun yanında yeni kapılar açılması, Dozbala sorunu, Sarp ve Muratlı Kapıları ile ilgili gelişmeler de masaya yatırılacak. Her geçen gün artan araç sayısı için Muratlı Kapısı'nın Gürcistan tarafından Batum'un arkasından geçmesi için görüşmeler yapılacak."

Gürdoğan, İş forumunda Karadeniz Bölgesi için önemli olan Batum-Hopa demiryolu açısından neler yapılabileceğinin de ele alınacağını ifade ederek, "Yüzde 65 kapasiteye sahip Asya'daki demiryolu ağından Türk ihracatçılarının nasıl yararlanabileceği ve orada demiryolu ile ilgili yapılan son çalışmalar ele alınacak. Karadeniz için pazar payımızı nasıl arttırabileceğimizi, ikili ticaret anlaşmalarındaki eksikliklerin neler olduğunu ve çözümü noktasında neler yapılabileceğini konuşacağız" diye konuştu.

Ticaretin, barışın da öncüsü olduğunu vurgulayan Gürdoğan, söz konusu ülkeler arasındaki ticari sorunların bir kısmının dahi çözülebilmesinin büyük kazanımlar elde edilmesine vesile olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Azerbaycan Gürcistan Türkiye Batum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title