Haberler

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması"

Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması" kapsamında, belgesel gösterimleri, söyleşi ve atölyeler düzenleniyor.

Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması" kapsamında, belgesel gösterimleri, söyleşi ve atölyeler düzenleniyor.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve TRT desteği ile gerçekleştirilen festivalin film gösterimleri, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, gösterimler öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivali Türk coğrafyasına kültürel katkı sunmak amacıyla düzenlediklerini ve etkinliğin devamının geleceğini söyledi.

İlk gösterimlerin 23 Eylül'de Adana'da yapıldığını aktaran Demir, "Festivalimiz birçok kesim tarafından takdir edildi. İlk kez bu yıl gerçekleştirdik. Çok ilgi ve beğeni uyandırdı ama geç kalınmış bir çalışma olarak belirtiliyor. İnşallah bundan sonra gelişerek, daha geniş kitlelere ulaşacak şekilde, çeşitli devlet kurumlarının desteğiyle devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Demir, festivali ikinci kez düzenlemek için çalışmalara şimdiden başladıklarını bildirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Festivalden haberi olmadığı için başvuramayan birçok kişi var. Kalbimiz ve kapımız herkese açık. Şimdiden, 2. festivalin duyurusunu da yapmış olalım. Türk dünyası 300 milyonluk bir aile. Bu aile içerisinde çok güzel değerler var. Bu değerleri ortaya çıkarmamız gerekiyor. Öncelikle Türk dünyasına kazandırmamız, sonra ise tüm dünyaya ve insanlığa sunmamız lazım bu kültürü. Bu, bizim millet olarak sorumluluğumuz."

Dünya standardlarında belgeseller

Festivale destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Demir, "Festivalimizin şartnamesinin yayınlanmasından itibaren, AA tüm etkinlikleri haberleştirerek, yazılı ve görsel basına servis yaptı. Bu anlamda AA, Türklerin önemli ajanslarından olduğunu burada bir kez daha gösterdi. Çünkü AA'nın servis ettiği haberler sebebiyle, bize Türk coğrafyasından birçok belgesel geldi. Jüri üyelerimizin söylemiyle, dünya standartlarında belgesellerin bu festival kapsamında gösterimi yapılıyor." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ İdari İşler Müdürü Salih Doğan da etkinlikte yaptığı konuşmada festivalin, Türk dünyasına büyük katkılar sunacağını dile getirdi.

Doğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığı döneminde, Türk dünyası için festivaller düzenlemeye ve düzenlenen festivalleri desteklemeye başladığını aktardı.

Topkapı garajının da Erdoğan zamanında kaldırıldığını hatırlatan Doğan, şunları söyledi:

"Bu alan, Kadir Topbaş tarafından, Türk dünyasının nabzının atması amacıyla, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'ne dönüştürüldü. Burası, Türk dünyasının bütün renklerinin canlandırıldığı bir alan. Fatih Sultan Mehmet'in, otağını kurduğu yer burası. Festival gösterimleri sebebiyle burada olmak da bizi ayrıca gururlandırdı."

Gün boyu belgesel gösterimi

Avrasya Türk Dernekleri Başkanı İsmail Cengiz ise Türk dünyasının, birçok alanda iş birliği yaptığını ve bu iş birliklerine devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Sinemanın, Türk dünyasının birlik ve dayanışmasını kuvvetlendirdiğine dikkati çeken Cengiz, "Sinema aracılığıyla, Türk dünyasının bütün renklerini, güzelliklerini ve kültürel değerlerini hem görüyor, hem duyuyoruz. Sinema, bu anlamda en önemli sanat dallarından biri." diye konuştu.

Türkiye'nin, Türk dünyasının umudu olduğunu belirten Cengiz, Türkiye'nin hem bölgede hem küresel anlamda güçlü bir devlet olması için Türk dünyasının yanında olmayı sürdürmesi gerektiğini anlattı.

Konuşmaların ardından, Kazak Türk Derneği Folklor Ekibi bir gösteri yaptı. Afgan Türkmenlerinin de müzik dinletisi sunduğu etkinlikte, Altaylı sanatçı Satin Dobrina da mini konser verdi. Yaşamı, yarışmada üçüncülüğe layık görülen "Shunu Gelecek" belgeseline konu olan Dobrina, komuz ve gırtlak performansı sergiledi.

Performansların ardından, festivale katkı sunanlara plaket takdim edildi. Festival seçkileri ve finalist filmlerin gösterimleri, Kırgız ve Kazak çadırlarında yapıldı.

Etkinlik, söyleşiler, atölyeler ve 14 ülkeden 35 belgesel gösterimleriyle gün boyu devam edecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İsmail Cengiz Salih Doğan Menderes Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title