Haberler

TÜBİTAK Başkanı Mandal: Aşı çalışmasında insan deneyleri yakında başlayacak (2)- Yeniden

Güncelleme:

Sayın Yazıişleri müdürlerine;'TÜBİTAK Başkanı Mandal: Aşı çalışmasında insan deneyleri yakında başlayacak' başlıklı haberimizi, Prof. Dr. Hasan Mandal'ın Muğla'da genç mucit Ramazan Kargılı'ya gerçekleştiirği ziyaret bölümü de eklenerek yeniden geçildi.

Sayın Yazıişleri müdürlerine;

'TÜBİTAK Başkanı Mandal: Aşı çalışmasında insan deneyleri yakında başlayacak' başlıklı haberimizi, Prof. Dr. Hasan Mandal'ın Muğla'da genç mucit Ramazan Kargılı'ya gerçekleştiirği ziyaret bölümü de eklenerek yeniden geçildi. DHA

-----------------

YENİDEN

KÖYCEĞİZ( Muğla ), DHA)- TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, elektriği olmayan evde güneş ve kaynak suyundan yararlanarak elde ettiği enerjiyle elektrik üreten genç mucit Ramazan Kargılı'yı (18) ziyaret etti. Kargılı'nın evinin bahçesinde pandemi süreci ve aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Mandal, "Aşı çalışmasında hayvan deneylerinde önemli aşamaya gelindi. İnsan deneylerindeki aşama ise çok yakında olacak ve bu süreci en üst düzeyde kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Köyceğiz Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden bu yıl mezun olan Ramazan Kargılı, yaşadığı evin elektrik sorununu kendi icadı dinamo ile kısmen de olsa çözdü. Evleri ilçe merkezine 50 kilometre, en yakın bakkala 30 kilometre uzaklıktaki Pınarköy'de olan Kargılı, evin yakınındaki kaynak suyunun önüne yapılan depo dolduğunda su bırakılıyor ve düzenekle evdeki lambalar yanıyor. Aile bu şekilde günde yaklaşık 4 saat elektrikten faydalanabiliyor. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, telefonla arayarak destek sözü verdiği Ramazan'a sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Mandal beraberindeki Köyceğiz Kaymakamı Hasan Musab Okatan, Köyceğiz Belediye Başkanı AK Partili Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ile birlikte mucit Ramazan'ın icat ettiği aletleri yakından inceledi.

'MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ BİZİM ANA MOTTOMUZ'

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 81 ilin her köşesinde 3,5 milyon gence ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Biz teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi üreten ülke olacağız. Ramazan da çok erken yaşlarda, annesinin evinin elektrikle olan ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapmış. Bunu eksiklik olarak görmemiş, 'Çözüm üretirim' diye bakmış. Bu bizim ve ülkemiz için çok kıymetli. Milli teknoloji hamlesi bizim ana mottomuz. Ramazan yalnız değil. Onun arkasından yeni nesillerde geliyor. Daha üretken olabilmeleri için gençlere devamlı destekte bulunacağız" dedi.

'İLACIN ETKEN MADDESİNİ ÜRETEBİLİYORUZ'

Ziyarette Kovid-19 ile ilgili aşı ve ilaç çalışmalarına da değinen Mandal, dünyanın küresel salgında en önemli gündeminin kalıcı ilaç ve aşı çalışması olduğunu söyledi. Mandal, "Küresel salgının ilk günlerinde ülkemizde Covid-19 Türkiye Platformu'nu kurarak, bu platformun çatısı altında 10'u ilaç, 8'i aşı olmak üzere 18 proje başlattık. Platformda üniversite, kamu araştırma merkezi ve özel sektörden oluşan 49 kurum ve 400'ün üzerinde araştırmacımız bulunuyor. Covid-19'un tedavisinde dünyada kullanılan benzer ilaçlar var. Artık biz de hammaddeden başlayarak kendimizce geliştirilen sentez yöntemi ile ilacın etken maddesini üretebiliyoruz. Yani artık etken madde ithal eden ülke olmaktan kendi etken maddesini üretebilme aşamasına geçmiş bir ülkeyiz." diye konuştu.

'AŞI ÇALIŞMALARINDA HAYVANDAN İNSAN DENEYLERİNE GEÇECEĞİZ '

Başkan Prof. Dr. Mandal, 8 farklı aşı çalışmasının gece gündüz sürdüğünü ifade ederek, "Aşı çalışmasında hayvan deneylerinde önemli aşamaya gelindi. İnsan deneylerindeki aşama ise çok yakında olacak ve bu süreci en üst düzeyde kamuoyu ile paylaşacağız. Savunma sanayinde kendi kendimize nasıl yeterli bir ülke olduysak, ilaç sentezi çalışmalarımızda nasıl ki başarılı bir sonuca ulaştıysak, aşıda da başarılı olacağımıza yürekten inanmalarını istiyoruz" dedi.

'DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ'

Ramazan Kargılı ise, "Birlik ve destek olunduğunda her işin üstesinden geliriz. 2025-2030'lu yıllarda yüzde 100 yerli ve milli teknolojiye ulaşacağız. Emin adımlarla ilerleyeceğiz. Dışa bağımlılığımızı keseceğiz. Daha güçlü bir devlet, daha güçlü bir millet, daha güçlü yeni bir döneme uyanacağız" diye konuştu.

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de başarılı öğrenci profili çizen Kargılı'yı ortaöğretimden uğurlamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Başkan Prof. Dr. Hasan Mandal, Kargılı'ya teşekkür belgesi ile çeşitli hediyeler takdim ederken, Töre ise bilgisayar hediye etti.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Köyceğiz Muğla Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title