Haberler

TRT 1 Mukabele ne zaman, saat kaçta? TRT 1 Ramazan ayı mukabele saatleri! TRT 1 hatim saati!

Güncelleme:

Ramazan ayına özel birçok kanalda mukabele programı düzenlenmektedir. Bu kanallardan birisi de TRT 1 kanalıdır. Peki, TRT 1 mukabele programı ne zaman yapılıyor? TRT 1 yayın akışı! TRT 1 mukabele saati ne zaman? Mukabele programı her gün olacak mı? Ramazan ayı mukabele, hatim programı ne zaman, hangi kanalda?

Mukabele yayınlayan televizyon kanallarından birisi de TRT 1'dir. TRT 1'de her gün Kur'an-ı Kerim hatim takibi yapabilirsiniz. Peki, TRT 1 mukabele saat kaçta başlıyor? TRT 1 mukabele programı seslendiren kim? TRT 1 mukabele programı ne zaman başlayacak? Bugün kaçıncı cüz okunacak?

TRT 1 MUKABELE PROGRAMI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

TRT 1'de mukabele programı "Kur'an-ı Kerim Hatm-i Şerif" Ramazan ayında her gün saat 04:45 'de başlamaktadır. Sahurdan sonra 04:45 saatinde TRT 1'de mukabele takibi yapabilirsiniz.

TRT 1 mukabele saati : 04:45 (Ramazan ayında her gün)

Bazı günlerde 04:50 civarlarında da başlayabiliyor.

MUKABELE NE DEMEK?

Sözlükte iki şeyi birbiriyle karşılaştırma anlamına gelen mukabele, üç aylarda bilhassa ramazanlarda câmi, mescit ve evlerde daha çok sabah, öğle ve ikindi namazları öncesinde hafızlar tarafından okunan Kur'an'ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hafızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır. Bu gelenek Cebrâil'in ramazan aylarında her gece Hz. Peygambere gelerek o zamana kadar nâzil olan ayet ve sureleri karşılıklı olarak okuyup kontrol etmeye dayanır. Kur'an'ın ramazan ayında nâzil olmaya başlaması, bu ayda yapılan amellerin diğer zamanlara göre daha faziletli kabul edilmesi de geleneğin yaygınlaşmasında etkili olmuştur.

MUKABELE ZAMANI NEDİR? SADECE RAMAZAN'DA MI YAPILIR?

Ramazan ayında Kur'ân-ı Kerîm'i mukabele tarzında okumak ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah'ın (asm) ve Hz. Cebrâil'in (as) amelinden; Allah Resûlünün (asm) sünnetindendir.

Resulullahın bu sünneti sebebiyledir ki mü'minler ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok önem verirler, hatim indirirler, hatimle teravih kılarlar ve mukabele dinlerler. Aynı sünnet ashap tarafından da yaşanmış, nesiller boyunca yaşatılmış ve nihayet günümüze kadar gelmiştir.

Fakat mukabele sadece Ramazan'da yapılır demek değildir. Yılın her vaktinde mukabele yapılabilir. Aşağıdaki linkten faaliyet türüve ülke, şehir, ilçe seçimi ile "mukabele okunan camiler" listesine ulaşabilirsiniz.

MUKABELE ADABI NEDİR?

1-) Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek

2-) Kur'an'ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak.

3-) Kıbleye yönelmek.

4-) Allah Teala'nın: "Kur'an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah'a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur'an okumaya başlarken euzü çekmek.

5-) Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmek.

6-) Okunan Kur'an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek.

7-) Sesi güzelleştirmek ve Kur'an'ı tane tane okumak.

8-) Aceleci davranmamak.

9-) Med kaidelerine uymak.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title