Haberler

Trabzon'da Tarihi Yazan Gazeteler

Trabzon'da İlk Gazete 1869 Yılında Zamanın Valisi Esat Muhlis Paşa Tarafından Çıkartılırken, Bugüne Kadar Farklı İsim Altında 60 Gazete Yayınlandı.

Trabzon'da ilk gazete 1869 yılında zamanın valisi Esat Muhlis Paşa tarafından çıkartılırken, bugüne kadar farklı isim altında 60 gazete yayınlandı.

Trabzon'da 57 yıldır Avukatlık mesleğini sürdüren 82 yaşındaki Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, kendi soyadını verdiği "Bayraktar" gazetesini 1968 yılında çıkardığını belirtirken, dünden bugüne basın sektörünün inanılmaz ölçüde büyüyüp geliştiğini söyledi.

Güçlüklerle çıkarttığı, 4 sayfadan oluşan renkli gazeteyi o dönemlerde 1895 tarihinden kalma makine ile çıkardığını belirten Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, yaklaşık 500 tirajlı gazetenin bir çok yerlerde okuyucu ile buluştuğunu söyledi.

Gazetenin başta üniversite olmak üzere Trabzon'da bir çok alanda şehrin gelişmesinde önemli katkı sağladığını belirten Bayraktar "1968 yalında çok zor şartlar altında gazete çıkartıyorduk. 4 sayfalık gazete için zaman zaman sabahlara kadar çalıştığımız olurdu. Buna rağmen gazeteyi keyifle çıkartırdık. Yazılarımızla farklı alanlarda Trabzon'un gelişmesinde öncü rol oynadık. O dönemler yaklaşık 30-40 bin nüfuslu Trabzon'da çevre iller dahil 500 kadar tirajımız vardı. Ancak 1977 yılında gazeteyi ekonomik zorluklar yüzünden kapatmak zorunda kaldık. Dünden bugüne baktığımızda ise basın sektörü inanılmaz ölçüde gelişti, değişti. Ancak gazeteler bol olunca ölçüsü de ister istemez kaçtı. Dolayısıyla bu durum okuyucuyu olumsuz yönde etkiledi" dedi.

Öte yandan Trabzon'da ilk gazete 1869 yılında zamanın valisi Esat muhlis Paşa tarafından kurulurken, bu gazeteleri daha sonra 1906 yılında Saadet (Siyasi) Mehmet Nuri Efendi, 1908 yılında Feyz (Siyasi Edebi) Eyipzade Osman Nuri Efendi tarafından kurulurken, sanatçı Osman Yağmurdereli'nin babası Zeki Yağmurdereli 1954 yılında Doğu (Siyasi) isimli gazeteyi kurarak yayın hayatına başlamıştı.

(BK-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim? Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title