Haberler

Trabzon'da Kalandar Geleneği Eğlencesi

Trabzon'da Kalandar geleneği eğlencesiTrabzon'da, Rumi yılbaşı kutlaması olan Kalandar geleneği eğlencelerle yaşatılıyor.

Trabzon'da Kalandar geleneği eğlencesi

Trabzon'da, Rumi yılbaşı kutlaması olan Kalandar geleneği eğlencelerle yaşatılıyor. Tonya ve Yomra ilçelerinde Kalandar gecelerinin vazgeçilmez eğlencesi olan 'Çendey Atma' etkinliği düzenlendi. .

Tonya ilçesinde bir kafeteryada düzenlenen etkinlikte, Kalandar geleneğinin tarihçesi ve geçmiş yıllarda yapılan eğlenceleri anlatıldı, yöresel yemek ikramında bulunuldu. Değişik giysiler giyerek yüzlerini boyayan gençler Gonocoloz'u canlandırdı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte sanatçı İlknur Yakupoğlu türküler söyledi, Nurev Oğuz da fıkralar anlattı.

YOMRA'DA DA KUTLANDI

Trabzon yöresinde yılbaşı olarak kutlanan Kalandar için Yomra İlçesi'nin Çamlıyurt Mahallesi'nde şenlik düzenlendi. Düzenlenen şenlikte toplanılan bahşişler ise Çamlıyurt İlkokulu için kullanılacak. Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu da kampanyaya destek için Ak Parti Yomra İlçe Başkanı Avni Adanur ile birlikte Çamlıyurt Mahallesindeki etkiliklere katılarak vatandaşlarla bir araya geldi. Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu burada yaptığı açıklamada 'Kalandar bu topraklarda doğan bir gelenek. Bizimde gençlik yaşlarımızda ilçemizin tamamında kalandar kutlanırdı. O zamanlar meşhur bir kalandar türküsü de vardı. 'Gece geldik kapınıza, selam verdik yapınıza selamımızı almazsanız daha gelmeyiz kapınıza' diye. O hane sahipleri gelenlere elma, armut, fındık gibi ürünler verir. Fakat yıllar geçtikçe örf ve adetlerimiz, geleneklerimiz, göreneklerimiz kaybolmakta ifadelerini kulland ı.

KALANDAR NEDİR

Kalandar, Trabzon ve civarında hem Miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen Rumi yılın ilk gününü hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Trabzon'un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişir. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi köyün çocukları çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar, ev ev gezerek kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca, ayı ve şeytana benzetilen korkutucu kıyafetler giyerek gidilen evdeki çocukların korkutulması amaçlanır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çamlıyurt Trabzon Tonya Yomra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title