Haberler

Tırmanma Kayasını Mermer İçin Kesiyorlar

Güncelleme:

Antalya'da kaya tırmanışı için her yıl kente gelen 25 bin turistin tercih ettiği Alınlıdağ'ın mermer için kesildiğini öğrenen çevreciler valiliğe dilekçe verdi.

Antalya'da kaya tırmanışı için her yıl kente gelen 25 bin turistin yüksekliği ve düz yapısı nedeniyle parkur olarak tercih ettiği Alınlıdağ'ın mermer için kesildiğini öne süreni bir grup çevreci, bu tahribatın durdurulması için Antalya Valiliği'ne dilekçe verdi.

Antalya'da Kaya Tırmanış İhtisas Kulübü (KATİK), Asi Yaban Keçileri, Doğa Yürüyüşçüleri Kulübü, Kemer Doğa Dostları Spor Kulubü, A Platformu, CHP Muratpaşa İlçe Başkanlığı ve Emek Partisi Antalya İl Başkanlığı üyesi bir grup, kente 40 kilometre uzaklıkta, Hisarçandır Mahallesi sınırlarında Ekizce Yaylası'nda mermer ocağı çalışmalarının durdurulması için Antalya Valiliği'ne dilekçe verdi.

Grup adına açıklama yapan Hatice Uslu, Ekizce Yaylası'nda 100 dönümlük bir alanın mermer ocağına tahsis edildiğini söyledi. Tahsis edilen alanın sedir ağaçları ve biyolojik çeşitliliğiyle çok önemli bir değer olduğunu belirten Uslu, 28 Aralık tarihinde sedir ağaçlarını keserek çalışmalarına başlayan ocağın, şimdi mermer için Alınlıdağ'ı kesmeye başladığını öne sürdü. Alınlıdağ'ın kaya tırmanışı sporu için çok önemli bir doğal oluşum olduğunu belirten Uslu şöyle dedi:

"Hem çok yüksek hem dümdüz olmasından adına Alınlıdağ denilmiştir. Bu kayanın estetiği ve düzgün biçimi kayayı çok nadir yapmaktadır. Sayılan özellikleri bile korunması için yeterlidir. Kayanın kesilerek alınması bir daha asla yerine koyulamayacak doğal bir değerin yok olması demektir."

ANTALYA VALİLİĞİ HIZLI DAVRANMALI

Antalya Valiliği'nin bu konuda çok hızlı davranarak tahribatı önlemekle yükümlü olduğunu savunan Hatice Uslu, Alınlıdağ'ın Antalya'ya yakınlığı ve çevresinin kampa uygun olması gibi özellikleriyle aynı zamanda alternatif turizm için de bir değer olduğunu belirtti.

Antalya'nın bu spor dalında potansiyelinin her gün yeniden keşfedildiğini söyleyen Uslu, "Tüm Batı Toroslar sağlam kireç taşına sahip olduğu için dipsiz bir kuyudur. Bu nedenden dolayı dünyada şimdiden ilk 3 içerisine giren bölgemiz oldukça popüler durumda. Hiç uluslararası tanıtımı yapılmamasına, devlet desteği olmamasına rağmen Antalya'ya kaya tırmanışı için her yıl 25 bin kişi gelmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Valiliği Muratpaşa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title