Haberler

Timsah Operasyonunda Zor Anlar Yaşandı

Kocaeli'nin Gebze İlçesine Bağlı Darıca Beldesinde Bulunan Boğaziçi Hayvanat Bahçesi, Bugün Oldukça İlginç ve Tehlikeli Bir Taşınma Olayına Sahne Oldu. Yaklaşık 9 Yıldır Parkta Yaşayan ve Gittikçe Büyüdükleri İçin Eski Yerlerine Sığmayan Alligator Türü 3 Timsah, Park Görevlileri Tarafından Bugün Özel Bir Operasyonla Yeni Yerlerine Taşındı.

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesinde bulunan Boğaziçi Hayvanat Bahçesi, bugün oldukça ilginç ve tehlikeli bir taşınma olayına sahne oldu. Yaklaşık 9 yıldır parkta yaşayan ve gittikçe büyüdükleri için eski yerlerine sığmayan Alligator türü 3 timsah, park görevlileri tarafından bugün özel bir operasyonla yeni yerlerine taşındı.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ne 1998 yılında ABD'den henüz 3 yaşlarında ve boyları 70 santimetre kadarken getirilen 2'si dişi toplam 3 adet Alligator türü timsah, burada yaklaşık 9 yıldır kalıyordu. Büyüdükten sonra boyları 2 metreyi bulan timsahlara eski yerleri dar gelmeye başladı. Bunun üzerine park yetkilileri, Mississipi Alligatoru olan 3 adet timsahı, yaptıkları daha büyük ve havuzlu yeni yerlerine taşımaya karar verdiler. Yıllar içinde 2 metreyi bulan timsahları taşımak ise göründüğü kadar kolay

olmadı. Park veterineri Yücel Yılmaz yönetiminde toplam 5 kişiden oluşan timsah yakalama timi, ellerindeki özel bir yakalama aparatıyla, timsahların yerlerine girdi. Timsahları sürekli kollayan ekip, tek tek kuyruklarından yakaladıkları timsahların önce özel aparatla ağızlarını kapattılar ve daha sonra da bantlayarak etkisiz hale getirdiler. Etkisiz hale getirilen ve ortalama 120-130 kilogram gelen timsahları taşımak ise ekibi bir hayli yordu. Güçlükle yeni yerlerine taşınan timsahlar, yaklaşık 300

metrekare büyüklüğündeki yeni yerlerine, yine büyük bir dikkat ve özenle salıverildi.

Timsahların taşınması sırasında, timsahların yanına girerek sunum yapmak isteyen bir bayan muhabir ise zor anlar yaşadı. Çalıştığı televizyon kanalı için çekim ve röportaj yapmaya çalışan bayan muhabir, diğer timsahın sessizce üzerine gelmesi üzerine çareyi kaçmakta buldu. Timsahlardan korkan sadece bayan muhabir de olmadı. Taşınma sırasında ailesiyle parkı gezen küçük bir çocuk da, ekibin kucağında gördüğü timsahtan korkup bağırarak annesine sarıldı.

Şu anda 12 yaşlarında olan timsahların yeni yerlerine alışarak, kısa sürede çoğalmaları bekleniyor. Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Veterineri Yücel Yılmaz, timsahların taşınmasının büyük bir dikkat gerektirdiğini belirterek, "Timsahları taşımak çok tehlikeli bir iştir. Eğer bir an dikkatsiz olursanız, bir anda kolunuzu kapabilir. Bu yüzden bu kadar dikkatli bir şekilde taşıdık" dedi.

Timsahların küçük türlerinden olan Mississipi Alligatorları, Güney Doğu Amerika'da Mississipi nehri kenarlarında yaşadığı için bu adla anılıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan Alligatorlar, en fazla 2 metreye kadar uzayabiliyorlar ve ortalama 50 yıl yaşayabiliyorlar. Doğada hayvanlar ve balıklarla beslenen Mississipi Alligatorları, hayvanat bahçelerinde ise ortalama 3 günde bir toplam 8 kilogram et ve 4 kilogram balık tüketebiliyorlar.

(KA-MŞ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title