Haberler

Yerli turbo jet motor rekor sürede tamamlandı!

Güncelleme:

Yerli seyir füzesi Çakır için Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-1750 isimli turbo jet motor tamamlandı. Bu hafta teslim edilecek.

Türkiye'nin önemli savunma sanayii şirketlerinden Kale Arge tarafından rekor sürede geliştirilen yeni yerli turbo jet motor önümüzdeki dönemde gemisavar ve seyir füzelerinde kullanılacak. Bu doğrultuda Atmaca ve SOM'da yer alacak KTJ-3200'ü ve de Çakır'da kullanılacak KTJ-1750'ün kendi sınıfında rekor kıran performansını gördük. İşte detaylar…

Yerli turbo jet motor KTJ-1750, 1.5 yılda tamamlandı! Bu hafta Roketsan'a teslim ediliyor

Seyir füzeleri, etrafında yer alan kanatlardan yardım alarak havada bir kuş gibi süzülerek gidebilen dinamik yapılı ve jet motorlu güdümlü bir füze sistemidir. Üretim teknolojisi ve kullanılacağı platforma göre ise klasik patlayıcı yük veya balistik/ nükleer başlık taşıyabilirler.

Ülkemizde de bu alanda en çok SOM ve aileye yeni katılan Çakır (seri üretim sonrası envantere alınacak) biliniyor. Bu gibi sistemler özellikle kullandığı akıllı beyin (yapay zeka destekli işlemcisi) sayesinde rakiplerinin bir adım önüne geçiyor.

F-16'nın üstünde uçabilen Bayraktar Akıncı B envantere girdi!

Örneğin, F-16 veya F-35 (gövde içerisinde taşıdığı) seyir füzesini ateşledikten sonra bu cihaz 200+ kilometre menzile sahip oluyor. Ardından tıpkı bir kamikaze gibi araziyi tarayarak kendine uygun güzergah oluşturuyor. Bu sayede mümkün olduğunca radarlara takılmadan ve hava savunma sistemlerine gözükmeden hedefine doğru ilerliyor.

Tabii SOM ve ÇAKIR, birbirinden oldukça farklı platformlar olarak kullanılacak. Zira SOM serisi jet uçaklardan ateşlenmek üzere tasarlandı. Hatta ilerleyen yıllarda MMU'larda gövde içerisinde taşınarak kullanılabilecek.

Çakır ise nispeten daha az menzile sahip olsa da günün sonunda aynı işi yapıyor. Üstelik SOM'dan farklı olarak Kızılelma, Aksungur ve Akıncı gibi SİTA-TİHA platformlarında ve de SİDA gibi deniz platformlarında kullanılabilecek. Akıncı ile yapılacak ilk atış testi ise şubat ayında gerçekleşecek.

ÇAKIR seyir füzesi özellikleri

Ataletsel ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi

Karıştırmaya Dayanıklı GNSS

Radar ve Barometrik Alimetre

Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR)

RF Arayıcı Başlık

Hibrit (IIR+RF) Arayıcı Başlık

ÖzelliklerÇakır
Füze boyu3.3 mÇap275 mmAğırlık275 kgMenzil150+ kmHarp başlığı ağırlığı70 kgSeyir Hızı0.85 MachUçuş motoruTurbo jet motorVeribağıAğ tabanlı çift yönlü veri bağıHarp başlığı tipiYüksek patlayıcılı yarı delici parçacık etkili termobarikPlatformlarSabit kanatlı hava araçları

Döner kanatlı hava araçları

SİHA ve SİDA

Taktik tekerlekli kara aracı

Su üstü platformlar

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Roketsan Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title