Haberler

    Nvidia Firması, İnsanlığın Ay'a Gittiğini Kanıtlıyor

    Grafik donanımı üreticisi Nvidia, en son grafik teknolojisi sayesinde Ay'a yolculuk yapıldığını kanıtlamayı başardı.

    Grafik donanımı üreticisi Nvidia, en son grafik teknolojisi sayesinde Ay'a yolculuk yapıldığını kanıtlamayı başardı.

    16 Haziran 1969 tarihinde insanlık için çok büyük bir adım atıldı. ABD Uzay Bilimleri Kurumu NASA, Apollo 11 görevi ile üç astronotu Ay'a yolculuk için yolladı ve 5 gün sonra tüm dünya nefeslerini tutarak Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay yüzeyine ayak basmasını izledi. Ama 45 yıl boyunca Apollo 11 görevinin sahte olduğuna ve Ay'a gidilmediğine inanan yığınla şüpheci insan görüş bildirdi.

    Ay'a inildiğine inanmayan kişiler buna kanıt olarak ünlü Ay fotoğraflarında arka planda gökyüzünde hiç yıldız gözükmemesini, fotolardaki ışık düzeninin fazla iyi olmasını ve Ay'a dikilen ABD bayrağının ve astronotların gölgelerinin tutarsızlığını öne sürdüler. Ama Nvidia aslında hiç işi değilken, sırf yeni grafik çipseti Maxwell'in gücünü kanıtlamak için, astronot Buzz Aldrin'in Ay'a iniş fotoğrafını birebir tekrar üreterek iddialara cevap bulmayı hedefledi.

    Maxwell çipseti o kadar güçlü ve öyle özelliklere sahip ki, sıkı bir çalışma ile gerçek bir fotoğrafın birebir aynısı üretilebiliyor. Bu çipset "Voxel Global Illuniation" isminde bir teknoloji sayesinde en ufak ışık kaynaklarının etkisini ve yansımalarını bile gerçek zamanlı olarak canlandırabiliyor. Işığın çeşitli nesneler üzerinen nasıl yansıdığını, nasıl ve ne şiddette gölgeler yarattığını, ışık kaynaklarının birbirleri ile nasıl etkileşime girdiği ayrıntıları ile hesaplanabiliyor.

    Nvidia içerik geliştirme ekibinin kıdemli yöneticisi Mark Daly, yapılan açıklamada mühendislerin Ay ile ilgili bilinen tüm ışık özelliklerini toparladığını ve tüm bu kanıtlanmış bilgilerden yola çıkarak Ay üzerindeki aydınlanma şartlarını birebir tekrarlamayı başardığını söylüyor. Uzmanlar, eğer orijinal fotoğraf ile Nvidia'nın hazırladığı fotoğraf arasında ışık ve gölge farkları oluşsaydı, eski Ay'a iniş fotoğrafının sahte olduğundan şüphelenmek mümkündü diyor.

    Daly bu tekrar yaratım sürecinin mükemmele yakın olduğuna ikna olmuş ama çok küçük ayrıntıları atlamış olabileceklerini (Neil Armstrong'un kıyafetinden yansıyıp, Ay yüzeyinden tekrar geri yansıyan çoklu ışıklar gibi) ama bunların durumu değiştirmeyeceğini belirtiyor. Yine de Nvidia her ne yaparsa yapsın, şüpheciler her zaman şüpheyle yaklaşmaya devam edeceklerdir.

    The post Nvidia Firması, İnsanlığın Ay'a Gittiğini Kanıtlıyor appeared first on Silikon Vadisi TV.

    Kaynak: SilikonVadisi.tv / Teknoloji

    Neil Armstrong Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title