Haberler

Tarımda Kayıt Dışı İstihdam Yüzde 84'

Sosyal Güvenlik Kurumu Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, tarım sektöründe kayıt dışı istihdamın bir türlü azaltılamadığına dikkati çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, tarım sektöründe kayıt dışı istihdamın bir türlü azaltılamadığına dikkati çekti. Türkiye'de kayıt dışı çalışma oranının yüzde 34'lerde olduğunu kaydeden Süngü, tarım sektöründe ise bu rakamın yüzde 84'ü bulduğunu açıkladı.

Manisa'da Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından çiftçilere tarım sektöründe kayıt dışı istihdamla ilgili bilgilendirme yapıldı. Manisa Ziraat Odasında düzenlenen toplantıya SGK Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ve çiftçiler katıldı.

KADINLARDA YÜZDE 95

Toplantıda konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, tarımsal üretimin sürdürülebilir olması için tarımda kayıt dışı istihdamın azalması gerektiğini dile getirdi. Sorman, tarımda istihdam edilen yaklaşık 5 milyon 815 bin kişiden sadece 938 bininin kayıtlı olduğunu açıkladı. Tarım sektöründe kayıt dışı istihdam oranının yüzde 84 olduğunu kaydeden Sorman, "Erkeklerde bu oran yüzde 73, kadınlarda ise yüzde 95'e vardı. Tarımda işveren kesiminde olanlarda bile kayıt dışı oranı yüzde 48. Bu rakamların kabul edilebilir bir tarafı yok. Bir şekilde kayıt dışı istihdamı önlemek zorundayız. Sigortasız çalışmanın olumsuzları konusunda çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz" dedi.

'SİGORTALI OLUN' UYARISI

Tarım sektörünün istihdam açısından önemli bir sektör olduğunu belirten SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, nüfusun üçte birinin tarımda çalıştığını dile getirdi. Ülkede 2004 yılından sonra kayıt dışı istihdam ve sosyal güvenlik alanında çok ciddi yenilikler yapıldığını belirten Süngü, kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34'lere düştüğünü söyledi. Süngü, "Gelinen bu noktada tarım sektöründe kayıt dışı istihdamın düşmediğini görüyoruz. Yüzde 86'dan yüzde 84'e düşmüş" diye konuştu. Tarımda kayıt dışı istihdamı azaltmak için çiftçileri bilgilendirme yoluna gittiklerini dile getiren Daire Başkanı Süngü, çiftçileri sigortalı olmaları için uyardı.

MADENCİLİKTE KAYITDIŞI YÜZDE 6

Bugünün Dünya Madenciler Günü olduğunu hatırlatan Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, ülkede TÜİK verilerine göre madencilikte kayıt dışı oranının yüzde 6 olduğunu ifade etti. Süngü şöyle konuştu:

"Üzüntülü bir süreci ay öncesinde yaşadık. Soma'da, Ermenek'te acılar yaşadık. Bu tarz üzüntülü olaylar bir daha meydana gelmez. Bu konuda gerekli önlemleri alıyoruz. Her ne kadar maden sektörü kayıt dışı istihdamın en düşük olduğu sektörlerden biri sayılsa dahi bu bizim için önemlidir. Toplum olarak bununla mücadele etmeliyiz."

Kayıt dışını önlemek için hem işçi hem de işverenin aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurgulayan Süngü, sadece devletin çalışmalarıyla kayıt dışının önlenemeyeceğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından sosyal güvenliğin önemi ve kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili denetmen Ömer Faruk Batur çiftçileri bilgilendirdi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Nuri Sorman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title