Haberler

Taksim'i İşgale Giden Darbeciler Hakkında 3'er Kez Ağırlaştırılmış Müebbet İstendi

15 Temmuz darbe girişiminde Taksim Meydanı'nı işgale giden askerler hakkındaki soruşturma tamamlandı.

15 Temmuz darbe girişiminde Taksim Meydanı'nı işgale giden askerler hakkındaki soruşturma tamamlandı. 11'i tutuklu, 4'ü firari 15 rütbeli askerin olduğu 99 şüpheli için, "Darbeye teşebbüs suçundan" 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet talep edilen iddianamede 38 kişinin ise yaralandığı kaydedildi. Olaya ilişkin MOBESE ve güvenlik kamerası görüntüleri de iddianameye girdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Orhan Aydın tarafından hazırlanan 226 sayfalık iddianamede askerin ateşiyle yaralanan 39 kişi mağdur, 4 kişi müşteki olarak yer aldı. İddianamede 99 şüpheli hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Tüm şüpheliler hakkında ayrıca, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 15'er yıla kadar, "Mala zarar verme" ve "Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs etme" suçlarından ise 37 şüpheli için ise ayrı ayrı 508 yıldan 780 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

ESKİ ALAY KOMUTANI İLE YENİ ALAY KOMUTANI BİZZAT ORGANİZE ETTİ

Taksim Meydanı'nın İstanbul'un ve Türkiye'nin hayati öneme sahip meydanlarından birisi olduğuna dikkat çekilen iddianamede, FETÖ'nün amacı doğrultusunda şüphelilerin Taksim'e sevk edildikleri vurgulandı. Şüphelilerin Hasdal Kışlası 6. Motorlu Piyade Alayının eski alay komutanı Albay Müslüm Kaya ile yeni Alay Komutanı Nebi Gazneli'nin bizzat organize ettiği ve bizzat talimatlarını verdiği belirtildi. İddianamede, verilen bu talimat üzerine kurmay subaylar Yüzbaşı Birhan Şahan ve Üsteğmen Mustafa Karademir ile Hasdal kışlasında rütbeli olarak görev yapan üsteğmen Nurullah Yıldırım ve teğmen İsa Gözetici' nin başlarında olduğu 25 er ile birlikte Taksim'e intikal ettikleri kaydedildi. İlerleyen saatlerde bu askerlere darbe girişimi kapsamında Harbiye'deki TRT'de bulunan ikisi subay 8 askerin daha takviye edildiği belirtildi.

TAKSİM'E 10 BİN MÜHİMATLI İKİNCİ TAKVİYE EKİP GÖNDERİLDİ

İddianamede darbeci askerlerin, halkın baskısı üzerinde Taksim'deki Cumhuriyet Anıt'ı çevresinde sıkıştıkları belirtilerek, darbecileri organize eden albay Müslüm Kaya ve Nebi Gazneli'nin Taksim'deki askerlere destek olarak aralarında rütbelilerin de bulunduğu 62 askeri da sevk ettiği belirtildi. Yanlarına 10 bin adet mühimmat alarak, yola çıkan 62 askerin Hasdal tünelinin kapalı olması nedeniyle Beşiktaş'a yönlendikleri burada da, halkın tepkisi direnişiyle karşısında bu askeri birliğin Taksim'e ulaşamayarak Beşiktaş'ta ki askeri lojmana girdikleri ve burada yakalandıkları tespitine yer verildi.

İŞGALE GÖTÜRDÜKLERİ ASKER DE VURULMUŞ

İddianamede, şüphelilerin ifadelerinde yer verildi. Üsteğmen Nurullah Yıldırım ifadesinde, kendisine "Taksimde bombalı terör eylemi var. Alanı boşaltıp emniyeti sağlamamız gerekiyor" diye emir verildiğini anlattı.

Yıldırım'ın Taksim'deki heykel civarında dağınık bir şekilde durduktan sonra 'halkın darbe mi' yapıyorsunuz demeye başladığını, tepkilerin çoğalması üzerine ise yüzbaşının askerleri heykelin etrafına toplamasını emrettiğini söylediği belirtildi.

Burada çember şeklinde toplandıklarını anlatan Yıldırım'ın, "Bu sırada bir yüzbaşı havaya ateş etti. Sonra birkaç el de yere doğru ateş etti. Bu sırada bir asker yere düştü. Düşen askeri korumak için ben de birkaç el havaya ateş ettim. Sonra Muhammet Özbaltalı isimli yaralı eri Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'ne götürdüm. Burada açık olan televizyonda darbe bildirisi okunduğunu gördüm" diye konuştuğu öğrenildi,

SAVCILIK: 38 KİŞİ BİZZAT ASKERLERİN SİLAHINDAN ÇIKAN MERMİLERLE YARALANDI

İddianamede Taksim Meydanı'nda cereyan eden 38 mağdurun bizzat darbeci askerlerin mermilerinden çıkan kurşunlarla yaralandıkları tespit edildiği belirtildi. Mağdurların tek tek beyanlarına da yer verildi. Mağdurlardan Ali Osman Yılmaz'ın olaylar sırasında Taksim meydanına yığılan 30 kişilik bir askeri grubun ateş ettiğini gördüğünü belirterek, teşhis ettiği şüphelilerden Teğmen İsa Gözetici'nin saat 02.30 sıralarında çıkan arbede den sonra aşırı agresif tavırlar sergilediğini ve kendisini de bu sırada yaralandığını beyan ettiği aktarıldı.

"SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ, HÜKÜMET DÜŞTÜ"

Mağdur Mücahit Gökrem'in de emniyette yapılan teşhiste, şüphelilerden Erdoğan Çelik'i teşhis ettiği kaydedildi,. Gökrem, Çelik'in elindeki silahla sürekli ateş ettiğini gördüğünü, vatandaşlara, "Burası benim görev yerim buradan dağılın herkes evine gitsin sıkı yönetim ilan edildi. Hükümet düştü" diye bağırdığını anlattı. Mağdur Gökrem, vatandaşın askerlerin elindeki silahları almaya çalıştığı sırada yüzbaşının askere ateş etmeleri yönünde emir verdiğini, kendisinin de o sırada yaralandığını söylediği belirtildi.

"DAĞILIN YOKSA ATEŞ AÇACAĞIZ"

Mağdur Güney Say'ın da emniyette şüphelilerden Erdoğan Çelik'i teşhis ederek, anıtın çevresinde halkın askerleri oradan uzaklaştırmaya çalıştığı sırada, Çelik'in askerlere emir vererek, "yerinizde kalın, ayrılmayın" diye bağırdığını söylediği öğrenildi.. Mağdur Say'ın, şüpheli Çelik'in vatandaşa da "dağılın yoksa ateş açacağız" şeklinde bağırdığını belirterek, saat 02.00 sıralarında havaya ateş açılınca anıtın olduğu yere gittiğini, orada bir kere daha ateş edilmeye başlandığını, bu sırada yaralandığını ifade ettiği vurgulandı.

LİBYALI TURİST'TE VURULMUŞ

Tercüman aracılığıyla ifadesi alınan mağdur Samı Salem Abdulrahman Alshaykh'ın da, "12 Temmuz 2016 tarihinde Libya'dan Türkiye'ye geldim. 16 Temmuz 2016 saat 00.30 sıralarında Taksim Meydanı'na arkadaşımın yanına geldim. Yürürken bir anda yere düştüm. Sol uyluk kemiğimden kanlar gelmeye başladı" diyerek kimin ateş ettiğini görmediğini söylediği öğrenildi.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Erdoğan Çelik Orhan Aydın Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title