Haberler

Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fas'ın Marakeş kentinde yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısının 3 önemli mesajı olduğunu belirterek, bunların rejime "Artık bırak", Suriyelilere "yalnız değilsiniz" ve uluslararası topluma da "birlik"...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fas'ın Marakeş kentinde yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısının 3 önemli mesajı olduğunu belirterek, bunların rejime "Artık bırak", Suriyelilere "yalnız değilsiniz" ve uluslararası topluma da "birlik olup somut adım atalım" şeklinde olduğunu söyledi.

Davutoğlu, toplantının ardından Fas, İngiltere, Katar, Mısır ve Tunus dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu. Bugünkü toplantının önemine değinen Davutoğlu, burada üç önemli mesaj verildiğini aktardı.

Bu mesajlardan ilkinin Suriye halkına yönelik olduğunu ifade eden Davutoğlu, Suriyelilerin çok zor şartlar altında yaşadığını söyledi. Davutoğlu, "Ancak bizler burada 115 ülke olarak size yalnız olmadığınızı söylemek istiyoruz. Acılarınızı ve çektiklerinizi anlıyoruz" dedi. Davutoğlu, Suriye halkına destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

İkinci mesajın Suriye rejimine olduğunu belirten Davutoğlu, rejimin artık yolun sonuna geldiğini görmesi gerektiğini ifade etti. Rejimin yaptığı saldırıların suç olduğunu kaydeden Davutoğlu, şiddetin durdurulması için acil adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Suriye halkının kendini savunduğunu, "onurlu bir direniş" sergilediğini söyleyen Davutoğlu, Suriye halkına yönelik şiddetin durdurulması için atılacak adımlarda uluslararası meşruiyeti gözeteceklerini kaydetti.

-Zaman sınırlaması olmalı-

Davutoğlu, üçüncü mesajın ise uluslararası topluma gittiğini belirterek, BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi El Ahtar İbrahimi'nin çabalarını desteklediklerini ancak çözüm için zamanın kalmadığını, bu nedenle acilen somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Siyasi çözüme ulaşılması için İbrahimi'yi destekliyoruz ama zaman sınırlaması olmalı" diye konuştu.

-Artık bahane yok-

Daha önce muhalefet içinde birlik bulunmadığı için eleştiriler olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Ama artık 'birlik yoktu, alternatifler yoktu' bahanesi bulunmuyor" dedi. Bu konuda bir soruyu da cevaplayan Davutoğlu, koalisyonun Suriye'deki her kesimi temsil eden bir yapı olduğunu belirtti ve muhalefetin artık daha organize bir oluşum haline geldiğini söyledi.

Evlerinden olan Suriyelilere de değinen Davutoğlu, Türkiye'de toplam 200 bin civarında mülteci bulunduğunu, Türkiye'nin açık sınır politikasına ve yardımlarına devam edeceğini ifade etti. Suriye halkı için yapılacak yardımların önemine işaret eden Davutoğlu, "insani açıdan politikalar oluşturulmalı" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısının ardından bazı ikili görüşmeler yaptı. Davutoğlu, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamid Bin Casim El Tani, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ile görüştü.

Muhabir: Tuğrul Çam

Yayıncı: Hüseyin Köşger - MARAKEŞ

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Marakeş Suriye Fas Politika Güncel Haberler

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title