Haberler

Sur'daki Tarihi Camiye Terör Saldırısına Tepkiler

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Fatih Paşa Camisi'ne yönelik terör saldırısı, Trakya'daki akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşlarınca kınandı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Fatih Paşa Camisi'ne yönelik terör saldırısı, Trakya'daki akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşlarınca kınandı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi camiye yönelik saldırının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Bu tür tarihi değerlerin yıllarca korunarak bugünlere getirildiğini aktaran Beksaç, "Savaşlarda dahi tarihi eserlere zarar verilmez. Tarihi eserler, insanlık mirasıdır, dünya mirasıdır. UNESCO'ya göre de tarihi değerler savaş dışı tutulur. Bunların insanlık tarihi ve geçmişi için özel anlamları vardır. Fatih Paşa Camisi'nde çıkan yangın, tüm insanlık açısından üzüntü vericidir. Ne olursa olsun tarihi bir değere, tarihi bir esere saldırmanın hiçbir açıklaması yoktur. Yaşanan bu durumu üzüntüyle karşılıyor ve kınıyorum. Biz insanlığın bize bıraktıklarına sahip çıkalım ki gelecek nesiller de onlardan sonrakilere miras bırakabilesin" değerlendirmesinde bulundu.

Diyanet-Sen Edirne Şube Başkanı Mahmut Eroğlu da terör saldırısını, "camiler şehri", "Selimiye şehri" Edirne'den kınadıklarını belirtti.

Hoşgörü coğrafyasında hedefleri farklı, amaçları bölücülük olan teröristlerce tarihi şehirdeki tek Osmanlı yadigarına zarar verilmesini lanetlediklerini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bunların hedefi; insanlık dinine dokunmaktır, İslam dinine düşmanlıktır. Tüm dinlerin ibadethaneleri dokunulmazdır ama bu yapı, bölücü terör bunu düşünmüyor. Şimdi baktığımız zaman bunlar güneydoğumuzda Kur'an-ı Kerim'i yakmayı mübah görüyorlar, camilerin altına kadar hendek kazıyorlar, kutsal mekanlarımızı silah deposu haline getiriyorlar, camilerden polis ve askerimize silah sıkıyorlar, imamları, kamu görevlilerini şehit ediyorlar. Acımadan güzelim tarihi eseri yakma cüretini de gösteriyorlar. Bu cami ve bunun gibi ecdat eserlerimizi korumak, milletimizin boynunun borcudur, ruhumuz bedenimizde var oldukça bu eserleri koruyacağız. Hendekler kazarak, insanımıza hayatı zindan eden bu hainlere sessiz kalanları asla tarih affetmeyecektir."

- Tekirdağ

Diyanet-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Adem Yaryıkan ise camiye yönelik terör saldırısını lanetlediklerini söyledi.

Yaryıkan, ibadethaneleri hedef alan terör saldırıları nedeniyle bölgede bazı camilerin ibadete kapalı olduğunu ve bölge halkının da ortaya çıkan bu durumdan ciddi rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

Bölgede görevli arkadaşlarının zor şartlar altında çalışmalarını sürdürme gayretinde olduğunu aktaran Yaryıkan, Diyanet İşleri Başkanlığı ile tüm konuları görüşerek sıkıntılarını dile getirdiklerini belirtti.

Yaryıkan, ibadethanelere düzenlenen terör saldırılarının hangi akla hizmet ettiğinin ortada olduğuna vurgu yaparak, "Peygamberler diyarı ve sevgisiyle dolu olan bu şehirdeki tarihi camiye yapılan terör saldırısı, bizleri derinden yaralıyor. Şu anda bölgedeki PKK terör örgütünün saldırıları nedeniyle birçok cami ibadete kapatılmış durumda. Bölge halkı ve cami cemaati de tedirgin durumda ve ciddi sıkıntı içinde. İnşallah, bölge kısa bir süre içinde kalıcı istikrara kavuşur" ifadelerini kullandı.

Kırklareli

Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şube Başkanı Selahattin Karanfiler ise Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Karanfiler, yeryüzündeki hiçbir ibadethaneye zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizerek, bu tür olayları hiçbir zaman tasvip etmediklerini anlattı.

İbadethaneler, okullar ve diğer kurumların insanların yaşam alanları olduğuna dikkati çeken Karanfiler, hiç kimsenin yaşam alanlarına müdahale etmesine müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Bölgesi Engin Beksaç Diyarbakır Yerel Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title