Haberler

Suni Tatlandırıcılara Uyarı Yazısı İsteği

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, Diyabetli Hastalar İçin Geliştirilen ve Günlük Gıda Maddesi Haline Getirilen Suni Tatlandırıcıların Üzerine Sigara Paketlerinde Olduğu Gibi Uyarıcı Açıklamaların Yazılması Gerektiğini Söyledi.

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, diyabetli hastalar için geliştirilen ve günlük gıda maddesi haline getirilen suni tatlandırıcıların üzerine sigara paketlerinde olduğu gibi uyarıcı açıklamaların yazılması gerektiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Konya Şubesinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Mustafa Dinç, diyabetli hastalar için geliştirilen suni tatlandırıcıların, ilaç tröstleri tarafından yapılan dezenformasyonla günlük gıda maddesi haline getirilmesine tepki gösterdi. Daha ucuz olduğu için suni tatlandırıcılara yönelen imalatçılara da "sıfır şeker" diyerek halk sağlığını ve gelecek nesilleri tehdit ettiğini ileri süren Dinç, "Hepimizin yakınları arasında bulunan diyabet hastalarının çaylarına kattıkları suni tatlandırıcılar çeşitlerine göre şekerden 400 kat daha fazla tatlandırma gücüne sahip kimyasal maddelerdir. İnsan sağlına önem verilen İngiltere, Rusya gibi birçok ülkelerde suni tatlandırıcıların bir çoğunun kullanımı yasaktır. 40 mg/kg dozu aşıldığında genç yaşta Alzheimer'e, hamile kadınlarda düşüklere, beyin anomalilerine, zeka geriliklerine neden olduğunun hatta uzun dönemde ise lösemi, lenf kanseri ve böbrek kanserlerine neden bilseydik tüketir miydik" dedi.

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Dinç, en yoğun kullanılan Aspartam tüketiminin beyin tümörleri ve beyin hasarına neden olduğunun klinik çalışmalarla açığa konulduğunu iddia ederek, "Son yıllarda aspartamın baş dönmesi, baş ağrısı ve adet düzensizliklerine neden olduğu bildirilmektedir. E951 Aspartame (Equal, NutraSweet) olarak kodlanan bu yapay tatlandırıcı her türlü düşük kalorili gıdalarda kullanılmaktadır. 2005'de yapılan en son araştırmalar küçük dozlarda bile farelerde beyin tümörleriyle birlikte lenf ve kan kanseri meydana getirdiğini ortaya koymuştur. Aspartam'a duyarlı insanlar, tüketimden sonra baş ağrısından, baş dönmesinden ve halüsinasyondan ızdırap çekebilirler. Ayrıca göz kapaklarında, dudaklarda, ellerde veya ayaklarda şişmeye veya anjiyo ödeme neden olur. Aspartam'ın içindeki 'fenyl alalin' isimli amino asidin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır" diye konuştu.

Açık risk taşıyan suni tatlandırıcıların kullanıldığı her türlü gıda maddesinin etiketine sigara paketlerinde olduğu gibi uyarıcı açıklamaların yazılmasının zorunlu tutulması ve 18 yaşın altındakilere satışının yasaklanmasını isteyen Dinç, "Restoranlarda hamile ve çocuklar özellikle uyarılmalı ve 'bu işyerinde hamile ve çocuklara diyet içecek servisi yapılmamaktadır' yazılmalıdır. Gıda Maddeleri Etiket Tebliği'ne göre, bir gıda maddesini meydana getiren katkılardan bir veya birkaçının bağımsız oranları yüzde 2'nin altında ise o maddenin varlığının etikete yazılma zorunluluğunun olmaması hilesinin arkasına sığınılarak, sadece maliyet kaygısıyla eklenen bu tür katkı maddeleri toplum sağlığını dinamitlemektedir. Bu tür uygulamalar uluslar arası sözleşmeler ile 4077 Sayılı Tüketicinin Korunmasına Hakkında Kanun hükümlerine açıkça aykırıdır" şeklinde konuştu.

(İP-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title