Haberler

"Stratejik Ortaklıkta Sırada Çok Borsa Var"

Murat Birinci - Gökhan Kurtaran - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, "Gelişmiş piyasa borsalarıyla stratejik ortaklık görüşmelerimiz devam ediyor."

Murat Birinci - Gökhan Kurtaran - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, "Gelişmiş piyasa borsalarıyla stratejik ortaklık görüşmelerimiz devam ediyor. Temmuz ayına kadar sonuçlandırmak istiyoruz" dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Guvernörler Kurulunun İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 22. Yıllık Toplantısına katılan Turhan, gelişmekte olan piyasalar, stratejik işbirlikleri ve uluslararası düzenlemelerle ilgili AA muhabirine değerlendirme yaptı.

Uluslararası regülatörlerin gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki farkı görmeleri gerektiğine işaret eden Turhan, gelişmekte olan ekonomilerin sermaye piyasalarını yeniden düzenlemek zorunda olduğunu söyledi.

Borsa İstanbul'un yeniliklerine değinen Turhan, küresel risklerin farkında olduğuna ve sistematik riskleri ortadan kaldıracak bir sistem sunmaya çalıştıklarına dikkati çekti.

Turhan, gelişmiş ekonomilerin milli gelirlerine oranla borçluluklarına bakıldığında, ülke isimlerinin kapatıldığı takdirde kimsenin o ülkelere parasını yatırmayacağını dile getirerek, organize bir piyasada işlem yapmanın herkese güven verdiğini vurguladı.

Genellikle uluslararası düzenleyici kuruluşların düzenlemeleri hazırlarken gelişmiş ekonomileri esas aldığını ifade eden Turhan, "Çünkü hem gelişmiş ekonomilerin finans sektöründe hacmi büyük hem de son yaşanan kriz oradan kaynaklandı. Gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçları, yapıları, problemleri çok farklı olabilir. Sadece gelişmiş ekonomiler dikkate alınarak, gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçları gözardı edilerek bir düzenleme hazırlanırsa o zaman son derece olumsuz etkiler doğurabilir" uyarısında bulundu.

Borsa İstanbul'un stratejik ortaklık görüşmelerinin son durumu hakkında bilgi veren Turhan, şöyle konuştu:

"Gelişmiş piyasa borsalarıyla stratejik ortaklık görüşmelerimiz devam ediyor. Temmuz ayına kadar sonuçlandırmak istiyoruz. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan örnek olsun diye sadece Londra ve Nasdaq borsalarının adını verdi. Biz çok daha geniş bir borsa gurubu ile stratejik ortaklık için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu borsaların hepsi dünyanın diğer ülkelerine teknoloji üreten ve sunan borsalar."

-"VİOP'ta sorun aracı kuruluş ve bankalarda"-

"Piyasada Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki (VİOP) işlem hacminin düşük olduğuna yönelik eleştiriler olduğu söyleniyor. Bu durum neden kaynaklanıyor-" sorusu üzerine ise Turhan, VİOP'un her vesileyle tanıtımını yaptıklarını belirtti. Turhan, şunları kaydetti:

"Problem; aracı kuruluşların bir kısmının özellikle de yurt dışındaki bankaların işlemin kendisiyle ilgili değil de işlemin kendi içindeki risk yönetimleri ve muhasebe kayıtlarının oluşturulmasıyla ilgili unsurlar var, bunlarla ilgili altyapılarını hazırlamamalarından kaynaklanıyor. Bizim cephemizden değil, aracı kurumlar ve bankalar cephesinde sorun var. Onlar da süratle uyum sağlıyor."

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Gökhan Kurtaran Borsa İstanbul İbrahim Turhan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title