Haberler

Dopinge Bulaşan Sporcunun Milli Takımda Yeri Olmayacak

- Dopinge bulaşan sporcunun milli takımda yeri olmayacak Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar: "Biz hiçbir sporcunun veya antrenörün Türk atletizmine leke sürmesine izin vermeyeceğiz" "Bugünden itibaren, dopinge bulaşan hangi sporcu olursa olsun, dönüş prosedürlerini de tamamlasa, Türk...

- Dopinge bulaşan sporcunun milli takımda yeri olmayacak

Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar:

"Biz hiçbir sporcunun veya antrenörün Türk atletizmine leke sürmesine izin vermeyeceğiz"

"Bugünden itibaren, dopinge bulaşan hangi sporcu olursa olsun, dönüş prosedürlerini de tamamlasa, Türk Milli Takımı'nda yeri olmayacak"

ANKARA - Elvan Abeylegesse ve Gamze Bulut'un aldığı doping cezalarını değerlendiren Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, "Biz hiçbir sporcunun veya antrenörün Türk atletizmine leke sürmesine izin vermeyeceğiz. Bugünden itibaren, dopinge bulaşan hangi sporcu olursa olsun, dönüş prosedürlerini de tamamlasa, Türk Milli Takımı'nda yeri olmayacak. Sadece sporcu değil, bundan sonra sporcusu dopingli çıkan hiçbir antrenör de milli takım kadrosunda, kampında yer alamayacak" dedi.

"Çıkan vakalar biyolojik pasaportla ilgili sapmalardan kaynaklanıyor"

Atletizm Federasyonu olarak dopingle mücadele kapsamında radikal kararlar aldıklarını belirten Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, "Çıkan vakalar biyolojik pasaportla ilgili sapmalardan kaynaklanıyor. TAF olarak bugüne kadar bunlarla ilgili gerekeni yaptık, bundan sonra da yapacağız. Elvan Abeylegesse ile ilgili mahkeme süreci devam ederken, 2015 yılın da açıklanan bir olayın 2017'de önemli bir seçim süreci yaşarken gündeme gelmiş olmasının, Türk atletizmine bir katkı değil, aksine bunun kasıtlı bir işlem olduğunu düşünüyorum ve bundan dolayı üzgünüm. Şimdi neden gündeme geldi, neden flaş haber olarak verildi? Bunu kamuoyunun vicdanına sunuyorum" diye konuştu.

"Şimdi açıklanması manidardır"

Gamze Bulut ile ilgili sürecin de 8 ay önce açıklandığını hatırlatan Çintimar, "Ne hikmetse o da bu hafta açıklandı. Aylar öncesinden IAAF'a bildirdiğimiz bilgilerin sıralamaya konulup seçim arifesinde açıklanması, Avrupa'nın da bu kadar ülkemize yüklendiği bir dönemde, bunun gündeme getirilmiş olması manidardır. Bugüne kadar mücadelede hiç taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Türkiye dışında dopingle mücadelede antrenöre ceza veren ülke yoktur. Biz 8 antrenöre ömür boyu men cezası, 14 antrenöre de 2 yılla 4 yıl arasında çeşitli cezalar verdik. Bugüne kadar dopingle ilgili tek şüphe dahi bulunduran, hiçbir sporcuyu milli takım kadromuza almadık bundan sonra da almayacağız. Bundan sonra disipline sevk edilen hiçbir sporcu aramızda yer alamayacak. Mahkeme kanalıyla geldiğinde de yine alternatifi olan sporcu değerlendirilecek" şeklinde konuştu.

" Kenya'daki genç sporcular ülkemize gelmek için çabalıyor"

Devşirmesporcularla ilgili de konuşan Çintimar, "Bunların tamamı belli prosedürleri tamamlayarak ülkemize gelmiştir. Hatta aralarından 4'ü ülkemizde lisans çıkararak spora başladılar. Hiçbir devşirme sporcu, bugüne kadar federasyon ya da kulüp bütçesinden tek lira ödenerek alınmamıştır, bu sevindirici bir şeydir. Ülkemize daha önce gelen bir sporcunun, ülkemize gelip gittiğinde giydiği eşofmandan, harcırahından etkilenerek, buraya gelmek isteyen sporcular var. Kenya'daki ortamla buradaki ortam çok farklı. Oradaki sporcunun örnek davranışlarından genç sporcular ülkemize gelmek için çabalıyorlar. Bunların aralarından seçilerek 4 sporcu alınmış, bu alınanlar da yarışan ekip. Tamamının odalarında, evlerinde Türk Bayrağı asılı. Bu onların benimsediği bir şey. Son Dünya Kros Şampiyonası'nda ABD adına Kenya doğumlu 4 sporcu yarıştı. İngiltere'nin 2 sporcusu Kenya, 2 sporcusu farklı orijinli. Bizim de 4 Kenya doğumlu sporcumuz vardı" ifadelerini kullandı.

"Onlarınki devşirme sayılmıyor, bizimki sayılıyor"

İngiltere'nin kendi sömürüsü olan ülkelerden sporcu alabildiğini ifade eden Çintimar, "Onlarınki devşirme sayılmıyor, bizimki devşirme sayılıyor. Avrupa Şampiyonası'nda 100 metre çıkışına baktığınız zaman içlerinde bir tek Ramil Guliyev beyaz tenli. Diğerlerinin hepsi esmer tenli. Bu sadece Türkiye'de değil İngiltere, Hollanda, Fransa hepsinde var. Bunlar bizim sporcumuzdur, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" açıklamasında bulundu.

"Bana sorarsanız, böyle temiz bir sayfada bütün isimleri kaldırırım"

Çintimar, doping nedeniyle ceza alan Aslı Çakır Alptekin ve Nevin Yanıt'ın isimlerinin verildiği tesislerden isimlerinin neden kaldırılmadığı eleştirilerine ilişkin de, "Aslı ile ilgili gerekçeli dosya 10 gün önce federasyonumuza intikal etti. Biz hemen aynı gün, salonun isminden 'olimpiyat şampiyonu' ibaresini kaldırdık. Bundan sonraki süreçte salonun adı Aslı Çakır Alptekin olarak kalacak. Nevin de Aslı da yarışıyor. Onları geriye dönük diskalifiye etme şansımız yok. Hem Nevin hem Aslı'nın daha önce yapmış olduğu derecelerden dolayı isimleri salonlara verildi. İsmi ise kendi ismidir, değiştirmeye gerek görülmedi ama ilerleyen dönemlerde ne olur bilmiyorum. Bana sorsanız, böyle bir temiz sayfada bütün isimleri kaldırırım" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Aslı Çakır Kenya Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title