Haberler

Türkiye sınırında yakalanan DEAŞ'lı terörist, Yeni Zelanda ve Avustralya arasında diplomatik krize yol açtı

Güncelleme:

Suriye'den Türkiye'ye girerken yakalanan DEAŞ'lı terörist S.A.'nın çifte vatandaşlığının olması, Yeni Zelanda ve Avustralya arasında diplomatik krize yol açtı. Avustralya, S.A.'nın vatandaşlığını düşürürken, Yeni Zelanda ise ülkeyi 'sorumluluklarından vazgeçmekle' suçladı.

Suriye'nin Reyhanlı ilçesindeki hudut personeli tarafından, yasa dışı yollarla Türkiye'ye girerken yakalan Yeni Zelanda uyruklu 3 kişiden birinin, mavi bültenle aranan S.A. isimli DEAŞ'lı terörist olduğu açıklandı. DEAŞ'lı terörist S.A, emniyetteki işlemlerinin ardından Hatay Adliyesi'ne sevk edildi. Adliye girişinde yanında iki çocuğunun da bulunduğu öğrenilen DEAŞ'lı terörist S.A.'nın sorgusunun ardından sınır dışı edilmek istendi. Avusturalya vatandaşlığı da olduğu ve geçen yıl parlamento kararıyla vatandaşlıktan düşürüldüğü ortaya çıkan terörist S.A.'nın gönderilmek istendiği Yeni Zelanda ile Avusturalya arasında diplomatik kriz çıktı.

"HÜKÜMETİN SORUMSUZ DAVRANIŞLARI BIKTIRDI"

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya Parlamentosu'nda kabul edilen 'terör eylemlerinde bulunan kişilerin vatandaşlıklarının otomatik olarak iptal edildiği' yasa hükmü nedeniyle S.A'nın vatandaşlığının son bulduğu ve artık kendi vatandaşı olmadığını ifade etti. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise Avustralya'yı DEAŞ ile bağlantılı olmakla suçlanan bir kadın yüzünden çıkan tartışmada 'sorumluluklarından vazgeçmekle' suçladı. Başbakan Ardern, "Avusturalya hükümetinin sorumsuz davranışı bizleri bıktırdı. 2019 yılında da benzer olay yaşandı, ancak aradan geçen iki yılda hiçbir şey değişmediğini bir kez daha gördük" dedi.

"MEVCUT AVUSTRALYA VATANDAŞLIĞI BULUNMUYOR"

İki ülke arasındaki diplomatik tartışmayı değerlendiren Uluslararası Hukuk Danışmanı Avukat Sernur Sayar ise, "Bu incelemeye konu olay, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) uyarınca 'sınır dışı edilme' olarak değil, 'geri çevirme' olarak nitelendirilmelidir. Geri çevirme prosedürü uyarınca Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışırken yakalan terör örgütü DEAŞ'la bağlantılı olduğu iddia edilen bu kişiye, çifte vatandaş olması sebebiyle hangi ülkeye gitmek istediği sorulmalı ve o ülkeye gönderilmesi gerekmekte. Ancak Avustralya vatandaşlığının Avustralya parlamentosunda kabul edilen kanun hükmü gereğince iptal edilmesinden dolayı artık mevcut bir Avustralya vatandaşlığı bulunmamaktadır. " dedi.

"YENİ ZELANDA'YA GÖNDERİLMESİ UYGUN OLACAKTIR"

Yasalara rağmen devletlerin özel düzenlemeler yaratabildiğine değinen Sayar, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ek 4 protokolü 4'üncü maddesi uyarınca, 'Hiç kimse vatandaşı olduğu devletin ülkesinden kişisel olarak ya da topluca sınır dışı edilemez' hükmü yer almasına rağmen, devletlerin kendi yasal sistemleri içerisinde özel düzenlenmeler yaratmasına bir engel bulunmamaktadır. Benzer bir durum Shamima Begum'un 2019 yılında IS'ye (Islamic State) katıldığı gerekçesiyle Birleşik Krallık hükümeti tarafından vatandaşlıktan çıkarılması olayında da karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda ifade edilen hususlar ve ilgili kanun hükümleri dikkate alındığında bu kişinin Avustralya vatandaşlığı artık bulunmadığı ve yalnızca Yeni Zelanda vatandaşlığının bulunması sebebiyle Türkiye tarafından başka ülke isteği yok ise Yeni Zelanda'ya gönderilmesi uygun olacaktır." şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yeni Zelanda Avustralya Türkiye Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500

Yorumlar (15)

YASAYAN ÖLÜ:

HEMEN ATIN BÖYLE PISLIKLERI. . . .

12
5
yanıtYanıtla
KARA HASAN:

pislik pisliği çekiyor nereye atacanki

yanıt9
yanıt3
merhamet:

haber doğruysa bu pislik her türlü haltı yemiş, içine düştüğü durumu hakediyor, ya onun yanındaki masum sabiler, dünyadan haberleri yok, ne kadar acı ne kadar üzücü, şimdi onlar da onunla beraber aç susuz, karakol korakol ve cezaeevinde dolaşacaklar, Allahım şu insanlara feraset, akıl ve merhamet ver. . . . . :(

8
2
yanıtYanıtla
Wellington:

New Zeland da istemezse, ayağına taş bağlayıp atın Pasifik''e(Yargılama sonucu bu cezayı hak etmişse. ) Bundan kime ne fayda gelir.

7
2
yanıtYanıtla
nasrettin hoca:

bize gözükmesinde kime giderse gitsin atın dışarı

6
3
yanıtYanıtla
Turko:

Gönderin ulkesine

6
1
yanıtYanıtla
3:

YARABBI, ÜLKEMI KORU, BU CANAVAR SEYTAN RUHLU MAHLUKLARDAN..GÖNDERIN BIR DAKIKA DURMASI BILE YANLIS.

6
0
yanıtYanıtla
Romans:

Turkiyede sınır kapisimi var. Ulke yol gecen hani

3
1
yanıtYanıtla
KARA:

BU PİSLİKLERİ ABD ÜRETTİ. ORAYA GÖNDERİN.

2
1
yanıtYanıtla
Bıhtıh yhaa:

2side almiyor ihale bize kalir kesin ha 8milyon ha 8milyon1

yanıt1
yanıt0
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title