Haberler

Soli Pompeipolis'te 2013 Yılı Kazıları Devam Ediyor

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi'nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent'te 2013 yılı kazı çalışmaları sürüyor.

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi'nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent'te 2013 yılı kazı çalışmaları sürüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, arkeolojik kazıların tamamlanmasının ardından burayı açık hava müzesine dönüştürmek istediklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği İl Özel İdaresi ve Mezitli Belediyesi'nce 1999 yılında başlatılan kazıların bu yılki etabı 1 Temmuz tarihinde başladı. 110 bin lira ödenek ayrıldığı belirtilen ve Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında, 17 öğrenci ile 20 işçinin yer aldığı kazı ekibinin, çalışmalarını sütunlu cadde ve höyük alanında yoğunlaştırdığı belirtildi.

Soli Pompeipolis Antik Kent kazıları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, Soli Pompeipolis kazılarının 2012 yılında restorasyon projesinin tamamlanması ile yeni bir ivme kazandığını söyledi. Restorasyonun sütunlu caddenin güney ucunda iki tarafta karşılıklı 14 sütunun ayağı kaldırılması ila gerçekleştirildiğini belirten Yağcı, "Buradaki amacımız sütunlu caddenin tümünün restore edilmesi ve arkeoloji kazılar tamamlanarak restore edilip halka açılmasıdır. Bu proje uzun vadeli bir projedir. Ama orta vadelide çok önemli işler yapılabilir" dedi.

Orijinalinde 200 sütunlu olan bu caddenin korunamadığının altını çizen Yağcı, "Bunların bir kısmında statik sorunlar var. Bunların tamamlanmasını istiyoruz. Yani sadece sütunlu cadde olarak değil de buranın gerçek işlevi ve sanki sanat galerisi, bir heykel galerisi olduğunu da düşünebiliriz. Çünkü konsollarda ve yerde birçok heykele rastladık. Bunların bir kısmını 2002 yılından itibaren Mersin Müzesine taşıdık ve Mersin Müzesi zenginleşti" diye konuştu.

Milattan sonra 525'teki depremde yıkılan Soli Pompeipolis'i ayağa kaldırmayı amaçladıklarını vurgulayan Yağcı, 1999'dan bu yana sütunlu caddenin güney ucundaki karşılıklı 7'şer sütundan 14 sütunu ayağa kaldırdıklarını, bu yılki kazılarda açmaları genişleterek yeni restorasyon imkanlarını araştıracaklarını söyledi. Sütunlu caddenin büyük önemi olduğunu, burada Roma dükkanları gibi önemli arkeolojik veriler bulunduğunu kaydeden Yağcı, gün ışığına çıkartılan Afrika, Kıbrıs ve Foça seramiklerinin Roma ve Bizans dünyasının sosyal ve ticari yaşantısını yansıttığını belirtti.

Bir çok medeniyeti içinde barındıran bölgede açık hava müzesi kurulmasını amaçladıklarını kaydeden Yağcı, şöyle devam etti; "Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran ve büyüleyici yapısıyla hayranlık uyandırtan Soli Pompeipolis, Mersin tarihinin ne kadar zengin olduğunu, ne kadar geriye gittiğini gösteriyor. Kazıların amacı tarih bilincini oluşturmak ve bu kalıntıları gelecek kuşaklara aktarmaktır. Arkeolojik çalışmaların tamamlanmasından sonra burada bir müze kurmayı amaçlıyoruz. Kurulacak müzeyle, sütunlu cadde karadan ve denizden gezilebilir bir hale gelecek."

Yağcı, kazı çalışmalarının ay sonuna kadar süreceğini de sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Remzi Yağcı Viranşehir Mezitli Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title