Haberler

Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Bu Yılki Kazılar Başladı

Milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkan Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde 2015 yılı kazı çalışmaları başladı.

Milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkan Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde 2015 yılı kazı çalışmaları başladı.

Kazıya başkanlık eden Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, AA muhabirine, çalışmaları arkeolog, mimar ve öğrencilerin de arasında bulunduğu 60 kişilik ekiple yürüttüklerini söyledi.

Roma dönemine ilişkin önemli bulgular çıkarılan alanda çalışmaların çok hassas sürdürüldüğünü belirten Yağcı, "Hedefimiz bugüne kadar yapılan kazılar sonucunda gerçekleştirdiğimiz 14 sütunluk restorasyonun devamını projelendirmek. Bunun için öncelikle kazı yapmamız gerekiyor. Bu yılki hedefimiz en az 200 metre. Tabi restorasyon projesi hazırlama amacındayız. Böylece sütunlu caddenin bir kısmı daha ayağa kaldırılacak" dedi.

Yağcı, 2013'deki çalışmalarda bütünlük içerisinde açığa çıkarılan Roma dükkanlarının da kazının önemli bir bölümünü oluşturduğunu ifade ederek, bu dükkanların işleme mantığını anlama üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Kazıların yaklaşık 2 ay devam edeceğini kaydeden Yağcı, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Mezitli Belediyesi'nin desteğiyle kazılar çok geniş bir hacim kazandı. Bunlar sütunlu caddenin arkeolojik kazısı için önemli destekler. Biz de bu desteği sonuna kadar değerlendirme niyetindeyiz."

- Soli Pompeipolis

İlk kazı çalışması, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 1999'da başlatılan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, geçen yıl yapılan ve 37 gün süren kazıda antik kentin, milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkarıldı. Alandaki 2013 yılındaki kazılarda, sütunlu cadde ve Roma dükkanları mimari bütünlük içerisinde açığa çıkarılmıştı.

Kaynak: AA / Yerel

Dokuz Eylül Üniversitesi Remzi Yağcı Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title