Haberler

Soğuk Havalarda Ağrılar Artıyor

Güncelleme:

Birçok sistemi etkileyen soğuk hava özellikle kronik ağrı sendromlarının, sıklıkla da iskelet-kas sistemi kökenli ağrıların artmasına neden oluyor.

Hava değişimleri ile kronik ağrı sendromları arasında önemli etkileşimler olduğunu söyleyen Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, soğuk havanın kendi başına bir ağrılı uyaran olduğunun ortaya konduğunu belirtti.

Birçok kişinin yağışlı havaların öncesinde eklem ağrılarından şikayet etmesi ve soğuk havalarda baş ağrısı şikayetlerinin artması doğaldır. Öyle ki soğuk ve yağışlı havalarda hava değişimi birçok enfeksiyon, üst solunum yolu hastalıklarının yanı sıra özellikle iskelet-kas sistemi ağrılarını arttırır.

Eklem romatizmalı hastalarda hasarlanmış eklemlerdeki basınç alıcılarında hasar meydana geldiğinden, hava değişikliklerine duyarlı hale gelir ve bu kişiler soğuk havalarda daha fazla ağrı hisseder. Eklemlerde normalde ağrı alıcıları soğukla aktif hale gelir ve bu havalarda eklem kökenli ağrıların artmasına neden olabilir.

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Soğuk havanın merkezi sinir sisteminden salgılanan ve mutluluk-depresyonun yanı sıra, ağrı mekanizmasındaki rolü ile bilinen serotonin hormonunu azalttığından özellikle depresyon-ağrı ilişkisi üzerine yapılan çalışmalarda serotonin hormonunun depresyonu olan kişilerde daha düşük olması nedeniyle bu kişilerin ağrıya yatkınlığı konusunda birçok çalışma var. Araştırmalar serotonin düzeyinin karanlıkta ve soğukta da düştüğünü gösteriyor.

Yanartaş, Besinlerin yanı sıra güneşten aldığımız D vitamini eksikliğinin genel vücut ağrıları ve iskelet-kas sistemi ağrılarının oluşmasında önemli bir etkendir. Kış aylarında güneş ışınlarına daha az maruz kalındığı için D vitamini seviyesinin düşmesi ile yaygın vücut ağrıları ve kas-iskelet sistemi ağrıları artmaktadır.

Soğukta artan bir diğer ağrı grubu da baş ağrısıdır. Soğukla tetiklenen en bilinen başağrısı grubu nevraljilerdir. Soğukla özellikle yüz sinirlerinin hassasiyetinin artması ile bu grup hastaların ağrısı çok artabilir. Soğuk havalarda daha sık görülen baş ağrılarından biri gerilim tipi baş ağrıları dediğimiz, boyundan başlayıp başa doğru yayılan ve hayat kalitesini oldukça düşüren, migren benzeri baş ağrılarıdır. Özellikle masa başı yoğun çalışan kişilerde gerilim tipi baş ağrıları daha sık görülür

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Özellikle bağ dokusu hastalıkları; orta-ileri yaş grubunda daha sık görüldüğü için, soğuk havanın bu yaş gruplarını daha fazla etkileyeceği söylenebilir. Ayrıca miyofasyal ağrı sendromları ve fibromiyalji de ağırlıklı olarak kadınlarda daha fazla görüldüğü için, soğuk havanın negatif etkileri kadınlarda daha fazladır.

Yüz felci de özellikle kış aylarında artan, en çok da soğukla tetiklenen hastalıklar grubundadır.

Bel. Boyun ve sırt ağrıları da soğukla beraber artabilir. Belden başlayıp bacağa yayılan, uyuşmaların eşlik ettiği bir ağrı, bel fıtığı olabileceğinden mutlaka doktora gidilmelidir.

Boyundan başlayıp, omuza ve kola yayılan, güçsüzlük ve elde uyuşmanın da olduğu durumlar boyun fıtığı olabileceğinden ihmal edilmemelidir. Osteoartrit (kireçleme) ağrısı, fibromiyalji de soğukla tetiklenen hastalıklardır. Ellerde uyuşma, parmak uçlarında renk değişimi de soğukla artabilir ve ciddi hastalık belirtileri olabilir.Bunlarda fizik tedavi, nöralterapi, ozon terapi , kaplıca tedavisi gibi tedavi metodları uygulanabilir.

Yanartaş, Ağrılı durumda egzersiz yapmak doğru değildir. Egzersiz ve yürüyüş gibi aktiviteler; kas kökenli ağrıların olmaması için koruyucu amaçlı önerilmektedir. Gün içinde hareketsiz kalan kişilerin haftada en az iki-üç gün egzersiz yapmaları gerekir. Bu egzersizler kas gruplarını germe-gevşeme ağırlıklı olmalıdır. Özellikle kas kısalıkları ve kasılmaların önüne geçilebilmek için egzersiz şarttır. Açık havada yürüyüş, gevşeme ve nefes egzersizleri, ağrılarla mücadelede önemli bir yer tutar.

Özellikle kas kasılmasına bağlı ağrılar kronikleşebilir. Bu nedenle bir an önce tedavisini yaptırmak gerekir. Ağrı hayat kalitesini etkiliyorsa, hekime danışılmalıdır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gamze Yılmaz Konya Ağrı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MÜGE ANLI CANLI İZLE! 18 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İZMİR'DE YANGIN MI ÇIKTI? İzmir'de ne oldu? İzmir'de nerede yangın çıktı? Resmi Gazete bugün (18 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 18 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? SON DAKİKA TOKAT'TA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Tokat'ta okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title