Haberler

İstibdat nedir? Kahrolsun istibdat ne demek? İstibdat TDK anlamı nedir?

Güncelleme:

İstibdat nedir? Sorusu son dönemlerde en fazla karşılaşılan kelimelerden biri olarak istibdat geliyor. Türkçede yer almasına rağmen bilinmeyen nadir kelimeler içerisinde yer almaktadır. Peki, istibdat nedir? Kahrolsun istibdat ne demek? İstibdat TDK anlamı nedir?

İstibdat nedir? İstibdat'ın anlamı TDK'ya göre: "Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlük tanımayan sınırsız monarşi, despotluk, despotizm" demek. Baskı anlamında kullanılan bu kelime ile asıl anlatılmak istenen II. Abdülhamid'in padişah olduğu dönemdir. Bu döneme, uygulanan bazı politikalar nedeniyle istibdat dönemi denmiştir. Peki, istibdat nedir? Kahrolsun istibdat ne demek? İstibdat TDK anlamı nedir?

İSTİBDAT NEDİR?

İstibdat Arapça kökenli bir sözcüktür. Her ne kadar Türkçede bulunan ve yerleşik kullanılan bir kelime olsa dahi, çok bilinen bir sözcük olmadığını dile getirmek mümkün. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelime için, 'Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlüğü tanımayan sınırsız monarşi, despotizm ve despotluk' anlamları karşılık bulmaktadır.

İstibdat Ne Demek?

Farklı kelimeler üzerinden istibdat sözcüğünü ifade etmek mümkün. Özellikle internet üzerinde pek çok farklı makalede ve yazılı kaynaklarda sıkça karşılaşılan sözcükler içerisinde geliyor.

- Uyruklarına herhangi bir hak ve özgürlüğü tanımayan sınırsız monarşi

- Despotluk

- Despotizm

Diğer bir ifade ile zorbalıkla yönetilen bir sistem şeklinde anlatılabilir. Dünyanın birçok farklı ülkesinin yönetildiği bir sistem olarak da ele alınmaktadır. Tek başına ya da cümle içerisinde bu kelime kullanılabilir. Gündelik yaşamda fazla kullanılmasa bile özellikle yazılı pek çok kaynak üzerinden karşılaşılan sözcükler arasında yer almaktadır.

Özellikle ülkeler açısından kullanılan bir kelime şeklinde İstibdat sözcüğü geliyor. Ancak aynı zamanda bireysel açıdan kişinin kafasında yer almış düşünce yapısı olarak da ifade edilebilmektedir. İnsanların hak ve özgürlüğünü tanımayan, monarşi ve despotluğu benimsemiş yapı olarak ele alınmaktadır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title