Haberler

Arap Birliği nedir? Arap Birliği Genel Sekreteri kim? Arap Birliği üyeleri

Güncelleme:

Arap Birliği Türkiye'nin daimi gözlemci olduğu ve Arap ülkelerinden oluşan bir örgüttür. Birlik, 22 Mart 1945 tarihinde Kahire'de kuruldu. 2020 itibariyle Arap Birliği'ne 22 ülke üyedir. Peki, Arap Birliği amacı nedir?

Türkiye Arap Birliğine üye mi? Üye ülkeler arasında iş birliği, politika koordinesi, çıkarların gözetilmesi gibi ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Yapısı ise Konsey ve Genel Sekreterlikten oluşuyor. Arap Birliği kurucuları ve üyeleri...

ARAP BİRLİĞİ NEDİR?

Arap Birliği veya Arap Ligi, 22 Arap ülkesinin üye olduğu milletler arası bir örgüt olarak 22 Mart 1945 tarihinde İskenderiye Protokolü ile kuruldu. Arap ülkeleri arasında ilk ittifak 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşti. Örgüt;

* Üye ülkeler arasında yakın iş birliğini gerçekleştirmek,

* Politikalarını koordine etmek,

* Üye ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığını korumak,

* İşlerini ve çıkarlarını genel bir şekilde ele almak amacıyla bir araya gelmiştir.

ARAP BİRLİĞİ ÜYELERİ

Arap Devletleri Birliği Paktı olarak da bilinen Arap Birliği Şartı, Arap Birliği'nin kurucu antlaşması kabul edilir. 1945'te kabul edildiğine göre, "Arap Devletleri Birliği bu Anlaşmayı imzalayan bağımsız Arap Devletleri'nden oluşacaktır.''Arap Birliğine dahil olan ülkeler şöyle sıralanabilir:

Irak

Suriye - Askıda

Lübnan

Ürdün

Suudi Arabistan

Bahreyn

Katar

Birleşik Arap Emirlikleri

Umman

Yeme

Kuveyt

Mısır

Libya

Tunus

Cezayir

Fas

Moritanya

Sudan

Somali

Filistin

Cibuti

Komorlar

ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ KİMDİR?

Birlik; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te Kahire'de kuruldu. Merkezi Kahire'de olan Arap Birliği'nin bugün itibariyle 22 üyesi bulunuyor. Suriye'nin üyeliği Kasım 2011'den bu yana askıya alındı.

Örgüt, Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla bir araya gelmiş ve ortak pazar ise 1965 yılında kurulmuştur. Birliğin genel sekreteri Ahmed Ebu Gayt'dır. 2006 tarihinden bu yana da Türkiye dâimi gözlemci statüsünde yer alıyor.

ARAP BİRLİĞİ AMAÇLARI

Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (ALECSO) ve Arap Birliği Arap Ekonomik Birliği Konseyi (CAEU) Ekonomik ve Sosyal Konseyi gibi kurumlar aracılığıyla Arap Birliği, Arap dünyasının çıkarlarını desteklemek için tasarlanmış politik, ekonomik, kültürel, bilimsel ve sosyal programları kolaylaştırmaktadır. Üye devletlerin politika pozisyonlarını koordine etmeleri, ortak konularda müzakere etmeleri, çeşitli Arap uyuşmazlıklarını çözmeleri ve 1958 Lübnan krizi gibi çatışmaları sınırlamaları için bir forum görevi görmüştür. Birlik, ekonomik entegrasyonu teşvik eden birçok önemli belgenin hazırlanması ve sonuçlandırılması için bir platform görevi görmüştür.

Her üye devletin Lig Konseyi'nde bir oy hakkı bulunur ve kararlar yalnızca kendilerine oy veren devletler için bağlayıcı sayılır. 1945 yılında birliğin amaçları; üyelerinin siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal programlarını güçlendirmek ve koordine etmek veya aralarında ve üçüncü taraflarda uyuşmazlıklara aracılık etmek şeklinde belirlendi. Ayrıca, 13 Nisan 1950'de Ortak Savunma ve Ekonomik İşbirliği konusunda bir anlaşma imzalanması, imzalayan ülkeleri askeri savunma önlemlerinin koordinasyonuna tabii tutmuştur. Mart 2015'te Arap Birliği Genel Sekreteri aşırılıkçılığa ve Arap Devletlerine yönelik diğer tehditlere karşı koymak amacıyla Ortak Arap Gücü'nün kurulduğunu bildirdi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Sergen Yalçın Beşiktaş'a mı geliyor? #9917 Sergen Yalçın Beşiktaş ile anlaştı mı? 1 Dolar alış ve satış ne kadar? Kapalıçarşı Dolar fiyatı ne kadar? CANLI Dolar kuru! ANKET GELDİ: AK Parti neden kaybetti? AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti, ilk sırada ne var? #128204 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil olacak mı? Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? 29 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Anneler gününe özel sözler neler? Anneler günü için anlamlı, kısa mesajlar! Anneler Günü hediye fikirleri neler? #128144 El yapımı anneler günü hediyesi ne yapılır? Anneler Günü Hediyesi ne olur? Şehmus Özer kimdir, neden öldü? Şehmus Özer hangi takımlarda oynadı? 29-30 Nisan Bursa'da elektrik kesintisi olacak mı? Bursa'da hangi mahallede, nerede elektrik kesintisi olacak? Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında ne oldu? Ankaraspor- Nazilli Belediyespor maçında şike mi oldu? Hangi ülkede İspanyolca konuşan sayısı daha fazladır? Kim Milyoner Olmak İster'de soruldu; Meksika, Arjantin, İspanya... Anneler Günü ne zaman, kaç gün kaldı? #128144 2024 Anneler Günü hangi güne denk geliyor? Aycan Yanaç sevgilisini kimle yakaladı? Aycan Yanaç olayı nedir, sevgilisi ne yaptı? Kobra Murat kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kobra Murat kaç yaşında, nereli? Kobra Murat biyografisi! Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım evleniyor mu? #128141 Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım ne zaman evlenecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title