Haberler

Sinop'taki "İkonalar" Turistlerin İlgi Odağı

Kültür ve Turizm İl Müdürü Tosun, Sinop Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ikonalara turistlerin büyük ilgi gösterdiğini belirtti Tosun: "Sinop kruvaziyer turizminde önemli bir durak oldu.

KENAN TÜRKSEVEN - Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinop Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ikonalara (Ortodokslarda İsa, Meryem veya ermişlerin tahta üzerine mumlu ve yumurtalı boyalarla yapılmış dini içerikli resimleri) turistlerin ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop'un kruvaziyer turizminde önemli duraklardan biri haline geldiğini, son 5 yılda ABD, İsrail, İngiltere, Almanya, Norveç ve İsveç'ten yaklaşık 100 bin turistin kenti ziyaret ettiğini belirtti.

Turistlerin, kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdiğini anlatan Tosun, görülen önemli mekanlar arasında tarihi Sinop Cezaevi ve Sinop Arkeoloji Müzesi'nin bulunduğunu vurguladı.

Sinop Arkeoloji Müzesi'nde Hristiyanlığın en eski ikonalarından bazılarının sergilendiğini belirten Tosun, turistlerin ikonalarla karşılaştıklarında çok şaşırdıklarını, bu nedenle özellikle yabancı turistlerin müzeye ilgisinin yoğun olduğunu kaydetti.

"Paha biçilemez değerdeler"

Sinop ve çevresinde 19. yüzyılda bulunan kiliselerden bugüne kadar kaldığı tahmin edilen ikonaların Sinop Arkeoloji Müzesi'nde muhafaza edildiğini dile getiren Tosun, "Kestane ağacından yapılmış panolara alçı sıvanarak, bazılarında ise bez alçı bir arada kullanılarak, üzerinde çeşitli boya ve altın yaldızlarla yapılan ikonalar, Hristiyanlığın en eski ikonalarından ve bugün paha biçilemez değerde" diye konuştu.

Kökleri Bizans'a kadar uzanan, Hristiyan inancına göre dini olayların ve dini ruhaniyeti olan kişilerin konu edildiği tasvirlere "ikona" adının verildiğini ifade eden Tosun, şunları kaydetti:

"Başlangıçta sanat değeri taşımayan ikonalar zamanla gelişerek, diğer toplumlara yayılarak hem bir sanat ekolü olmuş hem de dinsel kültün değişmez bir parçası haline gelmiştir. İkonaları savunan ve kiliselerde ikonalara yer veren Hristiyan mezhebi Ortodokslardır. Karadeniz'de Hristiyanlığın yayıldığı en eski merkez Sinop Balatlar Kilisesi ve Aziz Fokas Kilisesi'dir. İngilizlerin 1994-1997 yıllarında Sinop Çiftlik köyündeki Aziz Fokas Kilisesi'nde yaptıkları kazı çalışmalarından çıkan bulgular, 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Sinop Balatlar Kilisesi'nde başlatılan ve devam eden kazılarda ortaya çıkan bulgular da bunu doğrulamaktadır." - Sinop

Kaynak: AA / Kültür Sanat

hikmet tosun İsrail Sinop Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title